Let's talk about US & us

In november 2024 organiseert het Parktheater Let’s talk about US & us. Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen staan we stil bij de invloed van Amerika op ons dagelijks leven.

We leven in de Amerikaanse eeuw: de VS hebben al decennialang een grote invloed op het politieke en culturele wereldtoneel. De veramerikanisering van onze cultuur is goed zichtbaar in allerlei alledaagse producten, denk aan Coca-Cola, McDonalds, Hollywood films en jeans. Maar de Amerikaanse invloed gaat veel verder dan commerciële materialistische dingen, denk bijvoorbeeld aan de NASA, aan Silicon Valley, aan popcultuur en maatschappijkritische bewegingen als #metoo en Black lives matter.

Het jaar 2024 is een wereldwijd verkiezingsjaar, meer dan de helft van de wereldbevolking kan gebruik maken van zijn of haar kiesrecht. Betekent dit dat de wereld vrijer en veiliger wordt? Tijdens Let’s talk about Democracy (november 2023) lieten we zien dat de democratie zoals wij die in Nederland kennen geen vanzelfsprekendheid is. Onderzoekers zien dat veel landen zich wegbewegen van de democratie. In Let's talk about Europe (mei 2024) hebben we gezien dat het belang van een verenigd Europa groot is door een toename van autocratisch leiderschap. Ook Amerikaanse burgers gaan dit jaar naar de stembus om een keuze te maken tussen twee smaken: democratie of autocratie. Hoe zie je de gevolgen van die uitslag terug in Nederland?

Let's talk about it!

De hele maand november laten we theatermakers, denkers en doeners aan het woord om hun perspectieven te delen over de Amerikaanse wereldorde in relatie tot ons. Benieuwd naar het interactieve programma? We vertellen je graag meer! 

We trappen het festival af met Koning Krump, een kakelvers Shakespeareaans drama van NUT over het leven van een man die ons allen blijft boeien met zijn excentriciteiten en daden: Donald Trump. Greg Shapiro (De stem van de ‘Netherlands Second’-video / Zondag met Lubach) komt naar het Parktheater met de verkiezingsconference Leaving Trumpland. In de Griekse klassieker Antigone door HNT krijgt de gevestigde orde te maken met verzet. Met Duizend Aanslagen op de Obama's van Raymi Sambo krijgen we een inkijkje in het leven van het eerste zwarte presidentskoppel in het Witte Huis. Firma MES ontsluit de machtige verborgen wereld van het ministerie in De Vierde Macht. Raymond Mens deelt zijn passie voor Amerika in een geestig en interactief theatercollege Lang Leve AmerikaMaarten van Rossem analyseert de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. In Je mag ook niks meer zeggen van George en Eran Producties balanceren twee jongens met veel humor en vaart op het dunne koord van elkaars grenzen en die van een veranderende maatschappij.

Programma


Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het complete programma en kijk mee, praat mee, beleef mee:

Interactief programma


Tijdens Let’s talk about US & us bieden we een breed programma aan van voorstellingen, lezingen, dialoogtafels en (jeugd)workshops in het Parktheater en Pand P. Ook keren onze veel besproken eettafelgesprekken (Fast-)Food for Thought terug! Voorafgaand aan diverse voorstellingen gaan we samen met inspirerende tafelgenoten eten en praten; zie het als een mentale amuse op wat komen gaat. Bij de voorstellingen staat aangegeven of er vooraf een Food for Thought diner plaatsvindt. Schuif jij aan?

Waarom organiseren wij dit festival?


In ons mondige theaterfestival Let’s talk about… onderzoeken we actuele thema’s die er echt toe doen. We willen theater inzetten als het middel om met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen die ons allemaal raken en om verdieping vragen. Vanuit verdieping komt verbinding en dat is precies wat het Parktheater wil zijn, de verbindende factor. De verbindende factor tussen een diversiteit aan mensen, van alle generaties, met verschillende opinies.