De steen in mijn mond

Matzer Theaterproducties
Thu 6 Jun ’24 - Sun 9 Jun ’24
Een tachtig jaar oud oorlogsverhaal door de ogen van een kind
Thu 6 Jun ’24
-
Sun 9 Jun ’24

De steen in mijn mond is een aangrijpende voorstelling geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Marietje was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin, waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

De prachtige beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols – geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder – maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens.

Actrice Juul Vrijdag, bekend van de succesvolle voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen, speelt de monoloog. De steen in mijn mond wordt geregisseerd door Madeleine Matzer en gecoproduceerd door het Nationaal Monument Kamp Vught en de Verkadefabriek. Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds, het Stichting Leye Fonds en het Cultuurfonds Den Bosch.

De voorstelling ging op 5 mei 2024 in première in de barak van het Nationaal Monument Kamp Vught. Deze locatie is bijzonder vanwege het feit dat een deel van het verhaal zich hier heeft afgespeeld. 2024 markeert tachtig jaar bevrijding in Brabant.

Na de voorstellingen in Vught tourt De steen in mijn mond langs verschillende bijzondere locaties in Nederland, zoals het Hornemann Huis in Eindhoven.

  • Locatie: Hornemann Huis in Eindhoven
  • Kaarten zijn online te koop via ticketpoint. Op de locatie is geen kassa aanwezig. 
  • Het Hornemannhuis, Parktheater Eindhoven, Matzer en Eindhoven in Dialoog willen graag de dialoog rondom de inhoud van deze voorstelling stimuleren. Daarom is er een dialoog avond gepland op dinsdag 11 juni. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

‘En vannacht is het oorlog geworden…
Ging helemaal vanzelf…
Hoefden we niks voor te doen…
Hoefden we niks voor te kunnen…
Dat deden de Duitsers voor ons
gratis en voor niks…’
Ze is een meisje als ze de oorlog ingaat…Ze is geen meisje meer als ze de oorlog weer uitloopt… Ondertussen is ze veel te snel volwassen geworden…

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer