My Fair Human

Toneelschuur | Club Lam
Tue 29 Apr ’25 20:30
Een voorstelling voor iedereen die zich identificeert als mens
Tue 29 Apr ’25
20:30
  • Tue 29 Apr ’25
    20:30
    Locatie: Natlab - Podiumzaal

My Fair Human is een scherpe, tragikomische voorstelling die ons een spiegel voorhoudt, want gaan we niet allemáál gebukt onder maatschappelijke verwachtingen en knellende gendernormen?

´Bloemenmeisje´ Eliza Doolittle is een van de bekendste personages uit de theatergeschiedenis, oorspronkelijk uit het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw, en later in musical My Fair Lady. Maar weten we wel hoe haar stem écht klinkt?

In de eigentijdse interpretatie My Fair Human wordt Eliza ´ontdekt´ door Katherine van Kalf, die van elke vrouw een succesvol merk wil maken. Maar Eliza is het zat om ‘echte vrouw’ te zijn in de ogen van anderen – zij zou het liefst helemaal losbreken uit het verwachtingspatroon. Terwijl Katherine hardnekkig blijft proberen om Eliza te kneden naar de norm, wil Eliza nog maar één ding: mens zijn, en als mens gezien worden. 

De voorstelling begint als een klassiek ‘make-over’-verhaal, maar dat houdt niet lang stand… Het klassieke personage Eliza Doolittle krijgt eindelijk een eigen stem, na decennialang te hebben gefigureerd in een (theater)wereld die door strenge gendernormen geregeerd wordt. Deze keer is het niet de mannelijke blik die Eliza veroordeelt, maar de eigen innerlijke criticus en de vele vrouwelijke critici om haar heen. My Fair Human is een vrije interpretatie van het bekende Eliza-verhaal, waarin de betekenis van vrouwelijkheid in álle levensfases centraal staat. Ook thema’s als vruchtbaarheid, hormonen en de overgang komen voorbij – onderbelichte onderwerpen, waar My Fair Human veel emotionele diepgang en rijkdom aan weet te geven.

Regie door Marloes IJpelaar: “Eliza Doolittle laat ons in deze voorstelling zien dat rigide genderkaders niet alleen veiligheid en structuur bieden, maar ook ellende met zich meebrengen: ongelijkheid, onderdrukking en een beknotte individuele expressie. Zijn we als mens echt gelukkig binnen de bestaande genderrollen?” 

  • Exclusief consumptie

Credits

Coproductie Toneelschuur Producties en Club Lam Regie Marloes IJpelaar Spel Ella Kamerbeek, Oda Spelbos, Valerie van Erven Dorens

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer