Books on Tour: Democratie en (on)gelijke kansen

Marcia Luyten en Bert Blase
Let's talk about Democracy
Tue 28 Nov ’23 19:00
Tue 28 Nov ’23
19:00
  • Tue 28 Nov ’23
    19:00
    Locatie: Bibliotheek Eindhoven (De Witte Dame)

Lezen maakte een democratische maatschappij mogelijk, het was en is de belangrijkste motor achter de basis- waarden van vrijheid en gelijkheid. Bibliotheek Eindhoven organiseert samen met boekhandel Van Piere Books On Tour. Nog geen week na de verkiezingen voor de Tweede Kamer staat Books on Tour in Bibliotheek Eindhoven in het teken van Democratie en (On)Gelijke Kansen. Hoe is het gesteld met de kansengelijkheid in onze maatschappij en welke invloed kunnen beleidsmakers en politici daarop uitoefenen?

Te gast zijn journalist en presentatrice Marcia Luyten en Bert Blase, auteur en oud-burgemeester van Vlaardingen. Met presentator Diederik Samwel gaan ze in gesprek, met elkaar en vooral ook met het publiek. Daarnaast presenteert Tante Netty, een sociaal initiatief uit Eindhoven, haar nieuwe boek over 10 jaar buurtprojecten. 

Marcia Luyten
Journaliste, econoom en voormalig Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten (1971) verzorgt wekelijks een column in De Volkskrant over politiek, leiderschap en bestuur. Eind jaren ’90 was ze correspondent in Rwanda en Oeganda. Dit voorjaar publiceerde Luyten Democratie is niet voor bange mensen, waarin ze haar beste columns heeft gebundeld. In 2016 won ze met haar boek Het geluk van Limburg de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van het jaar. Twee jaar geleden verscheen van haar hand de biografie over Koningin Máxima: Máxima Zorreguieta. Moederland.

Bert Blase
De tweede gast is Bert Blase (1959), oud-burgemeester van onder meer Alblasserdam, Heerhugowaard en Vlaardingen. Zijn politieke loopbaan voerde hem langs verschillende partijen: via De Nieuwe Partij, Unie 55+ en de PvdA kwam hij bij Code Oranje terecht. Tussen zijn werk als voorlichter in de gezondheidszorg en in de Tweede Kamer en als bestuurder schreef de in Eindhoven geboren Blase uiteenlopende boeken waaronder een dichtbundel, een magisch-realistische novelle en beschouwende essays. Vorig jaar verscheen zijn laatste boek: De burger is niet gek: waarom de politieke elite het tegengeluid moet omarmen.

Tante Netty
Tante Netty publiceert dit najaar haar eerste boek: De menselijke straat. Het boek reflecteert op de impact van elf jaar werken aan sociale samenhang in de Eindhovense wijk Woensel-West, met creativiteit als smeermiddel. Tante Netty zet kunst en ontwerp in als instrument om mensen een stem te geven en dichter bij elkaar te brengen. Met een open blik en ruimte voor het experiment.

Books on Tour
Eerdere edities van het programma waren gewijd aan Suriname, Reizen, Depressie en Bipolariteit, Nederlands-Indië, Nieuwkomers en Vriendschap en Artificial Intelligence. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers, in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven en Boekhandel Van Piere. De komende maanden staan ook edities in Breda, Amersfoort en Vught op het programma.

Let us inspire you

LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Themamaand over democratie. Met voorstellingen, debat, eten en ontmoeting.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer