Prima Facie

Internationaal Theater Amsterdam
Wed 20 Dec ’23 and Thu 21 Dec ’23
Een voorstelling over een brandende actuele kwestie
Wed 20 Dec ’23
and
Thu 21 Dec ’23

Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog, die furore maakte op West End en Broadway, is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

  • Let op deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van sterke lichteffecten waaronder een stroboscoop. Deze voorstelling bevat beelden die voor mensen met emetofobie als onprettig ervaren kunnen worden.
  • Mocht je naar aanleiding van de voorstelling behoefte hebben om te praten, dan kun je terecht bij Centrum Seksueel Geweld. Je kunt geheel anoniem bellen (0800-0188) of chatten. Meer informatie vind je op de website.
  • Lees meer over het verhaal, de context en het creatieve team van Prima Facie in de digitale programmabrochure. 
  • In de eerste aflevering van Op de planken, de nieuwe podcast van Internationaal Theater Amsterdam, gaat programmeur Richard Kofi in gesprek met acteur Maria Kraakman en strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss over Prima Facie.

Over Eline Arbo 
Eline Arbo won met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuur Producties de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde ze bij Het Nationale Theater de hitvoorstelling De jaren naar het boek van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Het ITA-ensemble regisseerde zij eerder al in De uren, van Michael Cunningham en Penthesilea, van Heinrich von Kleist. Sinds 2022 is Arbo Associate Artistic Director bij ITA.

Credits

Van Suzie Miller Regie Eline Arbo Met Maria Kraakman Vertaling Anna Sijbrands Scenografie Renee Faveere
Muziek Thijs van Vuure

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer