Vogels

Internationaal Theater Amsterdam | Alize Zandwijk
Wed 26 Feb ’25 and Thu 27 Feb ’25
Acteurs wekken op onnavolgbare wijze complexe personages tot leven
Wed 26 Feb ’25
and
Thu 27 Feb ’25

Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama tegen de achtergrond van het Palestijns-Israëlische conflict. Alize Zandwijk maakt van Vogels een muzikale en poëtische voorstelling waarin de acteurs op onnavolgbare wijze de complexe personages tot leven wekken.

Eitan, een joodse student in New York wordt verliefd op de Arabische Wahida, maar stuit op de onwrikbare houding van zijn vader die 'de vijand' niet in zijn familie wil toelaten. Eitan gaat op zoek naar zijn roots in Israël en belandt na een bomaanslag in het ziekenhuis. De familieleden verzamelen zich rond het ziekenhuisbed en brengen een lang verzwegen geheim aan het licht dat alle aannames over identiteit en vijandschap aan het wankelen brengt. 

Regisseur Alize Zandwijk introduceerde het werk van Wajdi Mouawad in Nederland. Bij het Ro Theater waar ze van 2006 tot 2016 artistiek leider was, regisseerde ze vier van zijn stukken, waaronder Branden. Ook in Vogels, dat ze eerder bij Theater Bremen regisseerde, staan oorlog en identiteit centraal. Je wordt meegezogen in een spannende zoektocht die uiteindelijk alle personages dwingt om hun vooroordelen en afkomst tegen het licht te houden. 

Vogels werd in 2023 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en acteur Yahya Gaier werd genomineerd voor de Arlecchino 2023.

De pers over Vogels
"Met haar fantasierijke regie heeft Alize Zandwijk een opwindende voorstelling gemaakt." (De Volkskrant ★★★★)
"Door het sterke stille spel van de acteurs speelt het drama zich net zo goed op hun gezichten af als in de dramatische scènes die ze samen met ons aanschouwen. Zo maakt Zandwijk het doorwerken van het verleden in het heden tastbaar." (NRC ★★★★)
"Onder regie van Alize Zandwijk biedt Vogels behalve voer voor bewustwording een sprankje hoop die overstijgend is aan polariserende perspectieven. Een uitnodiging om het hart te openen voor die oh zo verraderlijke ander." (Theaterkrant)

 

  • Lees meer over de regie, scenografie, kostuums en muziek van de voorstelling in de digitale programmabrochure
  • Bekijk de video-inleiding: Ontdek hoe de voorstelling gemaakt is. Aan het woord komen regisseur Alize Zandwijk, acteurs Nastaran Razawi Khorasani en Steven Van Watermeulen en muzikant Amber Docters van Leeuwen.

"Een poëtische poging tot verbinding."

Telegraaf ★★★★

Credits

Cast nog niet definitief (informatie volgt later) Regie Alize Zandwijk Van Wajdi Mouawad Vertaling Tom Kleijn Dramaturgie Peter van Kraaij

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer