Fall

Introdans
Wed 1 Nov ’23 20:00 - 21:50
Avondvullend programma rond topchoreografen Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
Wed 1 Nov ’23
20:00 - 21:50
  • Wed 1 Nov ’23
    20:00 - 21:50
    Pauze 20:44
    Hertog Jan Zaal

In Fall, Introdans brings together two of the most important and most celebrated contemporary choreographers of our time: the British-Bengali Akram Khan and the Flemish-Moroccan Sidi Larbi Cherkaoui. However different their backgrounds may be, there are also many similarities between these two dance artists, who once shared the stage together in the magnificent Zero Degrees. Both are masterful storytellers and passionate bridge builders: in their work they impressively connect diverse cultures, dance styles and art disciplines. In Fall, this leads to a program that links dynamism to stillness and virtuosity to poetry.

Hoe verschillend hun achtergrond ook is, er zijn ook veel overeenkomsten tussen de twee danskunstenaars die ooit samen het podium deelden in het magistrale Zero Degrees. Beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines. In Fall leidt dat tot een programma dat dynamiek koppelt aan verstilling en virtuositeit aan poëzie.

Uit de pers:
"Een vuurwerk van beweging en klank. De dansers excelleren. Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!" (de Volkskrant over Kaash) 
"Toppunt van intimiteit is Pure (..) een zeer secuur duet, waarbij de dansers elkaar als porselein behandelen" (ConcertNews.be over Pure) 
"Een rijke sensuele choreografie, complex en interessant. Als bladeren op de adem van de wind bewegen de lichamen van hoog naar laag" (Klassiek-centraal.be over Fall) 

"Tollend en rollend, soms elegant klassiek, dan weer acrobatisch; Cherkaoui put uit een eclectisch bewegingsarsenaal."

NRC

Programma 

Kaash / choreografie Akram Khan
FALL opent met Akram Khans Kaash, dat bij de wereldpremière in 2002 een regelrechte sensatie teweegbracht en de Brits-Bengaalse choreograaf op slag wereldfaam bezorgde. Als toeschouwer heb je het gevoel als het ware een verhaal binnen te stappen, waarbij Khan je meevoert in zijn bijzondere kosmos, in een wervelende mix van Indiase kathakdans en hedendaagse dans. De dansers gebruiken hun voeten als percussie-instrumenten, terwijl hun armen scherp door de lucht snijden. Turner Prize-winnaar Anish Kapoor tekende voor het indrukwekkende toneelbeeld, Nitin Sawhney (die voor heel veel bekende popsterren nummers schreef) componeerde de opzwepende Indiase muziek.

Pure / choreografie Sidi Larbi Cherkaoui
Een lyrisch, virtuoos en ontroerend duet, vol bijzondere lifts. Zo laat Pure van Sidi Larbi Cherkaoui zich het best omschrijven. In de intieme choreografie onderzoekt Cherkaoui het thema zuiverheid in spirituele zin. Wat blijft er over als je alle menselijke verlangens loslaat? De vrouwelijke danser in het duet beschildert zich met Japanse tekens, en creëert zo iets nieuws, terwijl ze aan de andere kant het pure vernietigt. Haar partner wist de geschilderde tekens liefdevol uit, alsof hij de sporen die het leven op haar hebben achtergelaten wil laten verdwijnen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren.

Fall /  Introdans-première / choreografie Sidi Larbi Cherkaoui
FALL besluit met het gelijknamige werk van Sidi Larbi Cherkaoui, waarmee Introdans – als een van de belangrijkste schatbewaarders van Cherkaoui’s oeuvre – voor de zevende keer een choreografie van de Vlaams-Marokkaanse grootmeester aan zijn repertoire toevoegt. Fall verwijst zowel naar de vallende en verkleurende herfstbladeren als naar het continue gevecht van het (dansers)lichaam met de zwaartekracht. Geïnspireerd door beide én door de eenvoud en meditatieve rust van Arvo Pärts muziek ontwikkelde Cherkaoui hallucinerende cycli van vallen en opstaan, van eindeloos vloeiende bewegingen waaraan nooit een einde lijkt te komen.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer