Poetins oorlog: geschiedenis als wapen

Beatrice de Graaf en Niels Drost
Sat 28 Sep ’24 20:00
Beatrice de Graaf over hoe Poetin radicaliseerde
Sat 28 Sep ’24
20:00
  • Sat 28 Sep ’24
    20:00
    Hertog Jan Zaal

Poetin stortte Europa in de grootste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds fascineert de vraag waarom hij eigenhandig het pad van de vernietiging koos. Hoe radicaliseerde Poetin? En op welke historische en religieuze gronden rechtvaardigt hij de oorlog?

Historica Beatrice de Graaf duikt, samen met onderzoeker Niels Drost, in deze vragen. Ze laten zien hoe de Russische president in ruim 500 speeches langzaam een front opende richting het Westen en haar waarden.

De Graaf maakt aan de hand van historische voorbeelden en wetenschappelijke inzichten duidelijk hoe geschiedenis in onze tijd als een wapen kan dienen voor oorlog en geweld. Maken leiders in oorlogstijd irrationele beslissingen door hun historische overtuigingen? En kan Poetins kijk op het verleden ons iets zeggen over hoe deze oorlog eindigt? Beatrice laat je op deze avond zien waarom geschiedenis nooit helemaal verleden tijd is.

Over Beatrice de Graaf en Niels Drost
Beatrice de Graaf is historicus, faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht en auteur van meerdere boeken.
Niels Drost is Rusland onderzoeker bij instituut Clingendael.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer