Wie is er bang voor Virginia Woolf?

Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender
Sat 2 Mar ’24 20:00 - 22:05
Het ultieme relatiedrama
Sat 2 Mar ’24
20:00 - 22:05
  • Sat 2 Mar ’24
    20:00 - 22:05
    Hertog Jan Zaal

Two couples undergo a booze-soaked night full of witty dialogues, dangerous games and verbal massacre. It’s the ultimate relationship drama, as Edward Albee's stage classic #Wie is er bang voor Virginia Woolf?# is invariably called. With Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg and Claire Bender, they can combine villainous humor with morbid drama like no other. In this masterpiece, they push each other to the limit.

Het ultieme relatiedrama, zo wordt Edward Albee's toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. In deze nieuwste versie zien we Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste.

  • Met gratis inleiding om 19.15 uur

Inleiding
In de inleiding wordt ingegaan op de lange opvoeringsgeschiedenis van dit ultieme relatiedrama. Ook wordt aandacht besteed aan waarom dit stuk een klassieker is. Het thema is universeel en hoewel het stuk ook duidelijk de tijdsgeest en moraal van de jaren vijftig van de vorige eeuw ademt, zijn de persoonlijke en maatschappelijke ongenoegens, angsten, frustraties en inzichten in het stuk nog altijd herkenbaar. En tot slot wordt natuurlijk de visie van de regisseur en de acteurs besproken. 

De inleiding wordt verzorgd door Claire Bender, een van de actrices in Wie is er bang voor Virginia Woolf?. Claire Bender was recentelijk te zien in de romantische dramafilm Only You en in de film Happy Ending op Netflix, Goodbye Stranger. Op het toneel stond ze eerder in Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht, verscheidene voorstellingen van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), waaronder Kinderen van Nora en Ibsen huis en stukken als Westkaai, Platonov en Thuislozen van Theater Utrecht. Verder was ze te zien in series als Rundfunk, Morten, Van der Valk, Klokhuis en Nieuw Zeer. Vanaf maart is ze te zien in de EO-serie De Joodse Raad. 

De pers over Wie is er bang voor Virginia Woolf?
“Grandioos hoe ze kan tieren en sarren” (Volkskrant ★★★ over Sanne Wallis de Vries)
“Met een cast vol comedy-vedetten valt er veel te lachen bij Wie is er bang voor Virginia Woolf?” (Trouw ★★★★)
"Explosies van pure laaghartige gemeenheid en gelukkig ook verstilde intimiteiten”  (Theaterkrant)
“Sanne Wallis de Vries vertolkt Martha met een ontzagwekkend, vertederend inlevingsvermogen qua spel en mimiek” – (Dagblad van het Noorden ★★★★)
“De chemie met Ploeg en Bender werkt aanstekelijk” – (NRC ★★★) 

 

Sanne Wallis de Vries was onlangs te gast bij NPO Radio 1 Kunststof:

Acteurs Sanne Wallis de Vries en Bas Hoeflaak over hun rol

Sanne Wallis de Vries: "Ik vind het een eer dat ik ben uitgekozen om deze rol te spelen. Je kan niet doen alsof dit stuk geen geschiedenis heeft. Ik heb grote schoenen te vullen en sluit aan in een lange rij, maar ik doe het wel op mijn manier. En daarmee bedoel ik niet, zoals mensen misschien denken, dat ik allemaal ‘grappen’ inbreng. De tekst is de tekst, daar mogen we niks aan veranderen en dat doen we ook niet. Dat hoeft ook niet want de tekst is ongelooflijk goed. Ik vind het heel erg knap hoe invoelend Albee de personages en de problematiek van de personages tot leven heeft gewekt."

Bas Hoeflaak: "Ik heb het stuk een aantal keer gezien. Al die versies maken de druk wel behoorlijk hoog inderdaad. Ik denk daar maar niet te veel over na. Deze rol wil elke acteur in Nederland een keer spelen, ik dus ook. En nu ik dat doe, blijkt de rol nóg groter dan ik al dacht. Veel tekst, maar heel rijk om te spelen."

Credits

Tekst Edward Albee Regie Hanneke Braam Met Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender Kostuum Dorien de Jonge Decor Calle de Hoog Licht Stefan Dijkman Techniek Arnold Schut, Marcel Swan en Dorus van Leeuwen Regieassistent Hiske Eriks

 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer