Madame Butterfly

Theater Oostpool
Fri 4 Apr ’25 20:30
Hoofdpersoon van Puccini’s opera eist haar eigen verhaal op
Fri 4 Apr ’25
20:30

Na het overweldigende succes van De Bananengeneratie is het voor regisseur Char Li Chung tijd om een nieuwe stap te zetten in de Aziatische representatie in het Nederlandse theater. Met Madame Butterfly
brengt hij een radicale en eigentijdse theaterbewerking van de oorspronkelijk Italiaanse opera.

Puccini´s wereldberoemde opera Madama Butterfly weet met haar bekende aria´s al meer dan een eeuw lang operabezoekers te boeien. Maar wat vertelt dit muzikale meesterwerk, dat zich afspeelt in Japan, ons eigenlijk?

Madama Butterfly vertelt het liefdesverhaal van de Japanse geisha Cio-Cio-San, bijgenaamd Butterfly. Tot over haar oren verliefd trouwt ze met een Amerikaanse marineofficier, die direct na hun huwelijk terugkeert naar zijn geboorteland. Butterfly blijft verlaten achter in verwachting van hun zoon. Na drie jaar keert haar geliefde terug, maar niet voor de hereniging waar Cio-Cio-San op heeft gewacht.

Madama Butterfly werd voor het eerst opgevoerd in 1904 en baseert zich op een duidelijk 19e -eeuwse westerse visie op de Aziatische vrouw, met alle vooroordelen die daarbij hoorden. Vooroordelen die ook vandaag nog steeds in de Nederlandse samenleving aanwezig zijn.

In zijn radicale bewerking breekt regisseur Char Li Chung met het originele verhaal. In Madame Butterfly komt Cio-Cio-San (Cystine Carreon, bekend van o.a. Gooische Vrouwen en Miss Saigon) eindelijk zelf aan het woord. Niet langer staat het oriëntalistische mannelijke perspectief centraal, maar krijgt de hoofdpersoon zeggenschap over haar eigen verhaal. En dat werd hoog tijd.


Over Char Li Chung 

Regisseur Char Li Chung (Den Haag, 1995) zet zich met zijn werk in voor representatie en het vieren van anders-zijn. Met een groot hart voor de queer community en een sterke verbinding met zijn Chinees-Italiaanse wortels, zoekt hij naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben. Bij Oostpool maakte hij afgelopen jaren zowel bewerkingen van historische teksten als nieuw werk. Onder meer Edward II – The Gay King (2021), het zeer succesvolle De Bananengeneratie (2022 en 2023) en de West End-hit Cock (2023).

Credits

Regie Char Li Chung Spel Cystine Carreon e.a. 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer