Overvloed

Patrick Nederkoorn & Sjoerd Groeskamp
Nieuwe Maan
Tue 23 Jan ’24 20:30 - 22:00
Cabaret, klimaat en wetenschap in de blender
Tue 23 Jan ’24
20:30 - 22:00
  • Tue 23 Jan ’24
    20:30 - 22:00
    Philipszaal

Welcome to the year 2100. Turn on your radio and hear what the world has become. Is the Netherlands sitting on stilts? Has the Amazon lost its green? Or are we celebrating that we stopped climate change? At a time when one alarming report about the climate follows another, physics oceanographer Sjoerd Groeskamp and comedian Patrick Nederkoorn join forces. In Overvloed, they mix cabaret, climate and science. The result is a theater performance in which you are taken along in their imagination of the future. And through humor, it becomes clear what the consequences of climate change are.

In een tijd waarin het ene alarmerende rapport over het klimaat het andere opvolgt, bundelen fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn hun krachten. In Overvloed doen ze cabaret, klimaat en wetenschap in de blender. De uitkomst is een theatervoorstelling waarin je wordt meegenomen in hun verbeelding van de toekomst. En waarin met humor duidelijk wordt wat de gevolgen van klimaatverandering zijn.

  • Bezoek voorafgaand aan de voorstelling, om 19.00 uur, de gratis Maanrede van milieujurist Jessica den Outer. Tijdens haar Maanrede neemt Jessica ons mee in de zorgen die de toenemende interesse in het delven van grondstoffen op de maan met zich meebrengen. 
  • De voorstelling duurt ongeveer 65 minuten. Na een korte pauze gaan Patrick Nederkoorn en Sjoerd Groeskamp in gesprek met podcastgast Maartje Bregman over de vraag: hoe ziet de wereld er in 2100 uit? Maartje Bregman is lid van de Jonge Klimaatbeweging en oprichter van het tijdschrift Happy Times over duurzaam leven. Ze noemt zichzelf een klimaatoptimist. Het publiek krijgt de mogelijkheid om hierbij aanwezig te zijn of de zaal te verlaten. Het nagesprek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Er wordt een geluidsopname gemaakt voor de podcast. 
  • De eerdere podcasts zijn hier te beluisteren. 

 

De pers over Overvloed

"Geslaagde mix van theater en wetenschap" - Theaterkrant 

"een prachtige dialoog tussen fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp en cabaratier Patrick Nederkoorn" - Theaters in Nederland

 

Sjoerd Groeskamp (1985) is als wetenschapper verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Hij is expert op het gebied van turbulentie in de oceaan en deed de afgelopen jaren onderzoek in Australië en de Verenigde Staten. Hij wordt door media vaak gevraagd om commentaar te geven op nieuws over oceanen, zeespiegelstijging en klimaatverandering.

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier. Hij schrijft voor Spijkers met Koppen en maakte vijf cabaretprogramma’s. Hij werd genomineerd voor de cabaretprijzen Neerlands Hoop en Poelifinario en won de Annie M.G. Schmidtprijs. Patrick speelt dit seizoen ook de voorstelling Hoogtij. Hierover schreef dagblad Trouw “Patrick Nederkoorn brengt een boodschap die beklijft.”

Credits

Tekst en spel  Sjoerd Groeskamp en Patrick Nederkoorn Regie Titus Tiel Groenestege 

Let us inspire you

NIEUWE MAAN

Performances, Moon lectures and shows | January 2023

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer