Giel Pastoor over de toekomst van het Parktheater
Open staan voor alles en nieuwsgierig op zoek gaan naar de ander én naar onszelf. Het Parktheater heeft deze koers ingezet en wil deze de komende jaren blijven volgen. Op deze manier wordt aangesloten bij de veranderende behoeftes in de samenleving en worden nieuwe doelgroepen bereikt.
“Soms zijn we een avond Carré, een andere avond de Stadsschouwburg of de Kleine Komedie en dan weer zijn we een avond DeLaMar. Af en toe zijn we dat zelfs op één avond en hebben we dus drie of meer publieksgroepen in huis met verschillende verlangens. Ja, dat is weleens een uitdaging, maar ik zou niet anders willen”, zegt theaterdirecteur Giel Pastoor.
In de jaren ’90 kreeg Pastoor de kans om bij verschillende theaters in de keuken te kijken. “Ik ontdekte toen dat er twee soorten theaterdirecteuren waren: de directeur die vol voor de kunsten gaat en aan het eind van het jaar wat meer geld heeft uitgegeven dan gedacht, en de directeur die weliswaar prima cijfers laat zien maar waarbij je denkt ‘was dit nou een interessant jaar?’. Hiertussen wil ik een brug slaan.” Het Parktheater werkt momenteel met een artistiek programmeur, een commercieel programmeur en een programmeur voor jonge makers. Daarnaast zijn er programmamakers voor educatie, contextprogrammering en maatschappelijke impact. “Dat doen we denk ik wel een beetje anders dan andere theaters. Die jonge makers bijvoorbeeld, willen we inzetten om ons verhaal te vertellen. Dat is onmogelijk als je via één lijn programmeert.”
Bless the stage between us
De missie die ten grondslag ligt aan de koers van het Parktheater luidt Meer dan jij… en stelt het tonen en ontdekken van andere perspectieven centraal. Het is een oproep om nog meer op zoek te gaan naar dat andere publiek, die andere programmering en die andere medemens. “Dat is best abstract en daarom gebruiken we het handelend principe Bless the stage between us. Door naar elkaar op zoek te gaan bied je de ander letterlijk een podium van ontmoeting. Dit concept willen we de komende jaren verder ontwikkelen en doortrekken.”
Na een voorstelling je eigen beeld bijschaven, opgelucht zijn of je verwonderen over een nieuw inzicht. Kortom: anders naar buiten gaan dan je binnengekomen bent. Het is volgens Pastoor de functie van theater in de breedste zin. “Dat krijg je alleen voor elkaar als je je hebt opengesteld, zonder vooroordeel.” Het betekent ook dat programmeurs moeten zoeken naar nieuwe, spannende concepten om Eindhoven te verleiden. Sinds twee jaar is een aantal experimentele voorstellingen van kleinere gezelschappen geprogrammeerd onder het label STROOM, inclusief nagesprek met de makers voor extra duiding en verdieping. “Soms zit daar 100 tot 200 man. Voor een kleine zaal vind ik dat fantastisch. Een groot deel ervan blijkt dan ook nog te blijven voor het nagesprek en durft contact te maken met de maker. Dat is wat we willen bereiken.”
Diversiteit
Het Parktheater speelt ook in op de steeds diverser wordende stad Eindhoven. “Samen met de andere WONKA-podia organiseren we het WONKA Comedy Festival met comedy uit wel tien verschillende landen. Verder betrekken we de internationale doelgroep via ‘No Dutch required’ (voorstellingen waarvoor je geen Nederlands hoeft te verstaan).” Toch is er volgens Pastoor nog veel te winnen. “De eerste beweging is vanuit ons, door op zoek te gaan in ons eigen netwerk, en de deur open te zetten voor nieuwe initiatieven.”
De belangrijkste ambitie van het Parktheater voor de komende jaren is het verwelkomen van meer bezoekers. “De meeste groei is mogelijk op het gebied van nevenactiviteiten zoals festivals, maar dit moet wel haalbaar zijn.” Ook in het kader van BIS-gezelschappen (gesubsidieerde gezelschappen) liggen volgens Pastoor nog kansen. “Daar hebben we een goede relatie mee, maar dat doosje kunnen we volgens mij nog verder uitklappen. Dus door niet enkel de voorstelling aan te bieden, maar er activiteiten aan te koppelen rondom hetzelfde thema. Ik zou graag verder willen onderzoeken wat er kan, natuurlijk binnen de mogelijkheden van onze organisatie.”
Dichtbij het Parktheater
Het Parktheater zet de deuren wagenwijd open voor iedereen, voor ontmoeting, nieuwsgierigheid en verbinding. Hoe we dat doen? Dat vertellen onze bevlogen medewerkers. Lees de verhalen over maatschappelijke verbondenheid, ondersteunen van jong talent, backstage bij Toneeltechniek en de toekomstvisie van directeur Giel Pastoor!