Who's afraid of Oscar Wilde

Daan van Bendegem | Compagnie Red Yellow & Blue
Wed 19 Feb ’25 20:30
Een keukentafelkomedie over een (on)doordachte kinderwens
Wed 19 Feb ’25
20:30
  • Wed 19 Feb ’25
    20:30
    Locatie: Natlab - Podiumzaal

Met deze “beste komedie van het jaar” (NRC)  geeft Compagnie Red Yellow & Blue een respectvolle knipoog naar Who’s afraid of Virginia Woolf - het befaamde relatiedrama van Edward Albee - en maakt er een zwarte keukentafelkomedie van.

Het is weer vrijdagavond en broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de week af te sluiten en het weekend in te luiden. De wilde party’s uit hun twintiger jaren hebben ze inmiddels dankbaar verruild voor rust, reinheid en regelmaat. Normaal is de borrel hét moment om even met z’n viertjes te relaxen, maar deze week hangt er spanning in de lucht. 

Waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een touchy subject. Want wie had nou kunnen bedenken dat ze alle twee het kind wilden dragen, om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Om de impasse te doorbreken hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en doodgezwegen kinderwens van Vera en Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun partners gaat vallen. 

In het origineel, Who’s afraid of Virginia Woolf, voert het echtpaar Martha en George een geraffineerd en onderkoeld een verbale oorlog, voor de ogen van hun gasten Honey en Nick. Waar het eerst nog lijkt op een gênante ruzie in een zuur geworden huwelijk, blijkt het gekijf onder de oppervlakte over iets heel specifieks te gaan: hun kinderloosheid. 
Maar wie zijn de Martha’s en Georges van deze tijd? En hoe ontvouwt het verhaal zich wanneer het wordt verteld vanuit een queer perspectief? Wanneer het gaat over queer dertigers en de relatieperikelen van nu? Daan van Bendegem schreef het op in rake dialogen en schetst een portret van een generatie waarin vier Millennials worstelen met treurig makende uitdagingen, die vooral ook lachwekkend herkenbaar zijn. 

Zowel NRC als Het Parool verkozen de voorstelling tot de 10 beste producties van 2023. Een komedie van grote klasse, die bovendien een urgent thema aansnijdt.  

De pers over Who's afraid of Oscar Wilde
“Tekst en spel zijn beide vlijmscherp in deze verrukkelijke relatiekomedie.” (NRC)
“De voorstelling geeft een scherpe inkijk in queerliefde anno 2023. Meer van dit alsjeblieft.” (Het Parool)
“De uitmuntende tekst wordt haarscherp uitgevoerd door de vier acteurs: hilariteit zonder aan impact te verliezen.” (NRC) 

Who's afraid of Oscar Wilde is door Het Nederlands Theaterfestival genomineerd tot  de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. Uit het juryrapport: 'Schatplichtig aan de vileine taal van Edward Albee geeft dit stuk een scherp tijdsbeeld van nu, met alle persoonlijke drama’s en verlangens en hoe de maatschappij daar dwingend in kan zijn. Alle personages dienen zich te verhouden tot elkaar, elkaars verlangens te respecteren maar elk personage is ook bezig om de eigen verlangens over het voetlicht te krijgen, om gezien te worden. De jury heeft met volle aandacht gekeken naar hoe dit drama zich ontvouwt en en passant enorme vraagstukken behandelt.'

  • Excl. consumptie

 “Geweldig eigentijdse queer-variant op beroemd relatiedrama.”

Theaterkrant - Keuze van de criticus

Over Compagnie Red Yellow & Blue

Compagnie Red Yellow & Blue werd in 2018 opgericht door acteur, regisseur en schrijver Daan van Bendegem. Het gezelschap schrijft en produceert nieuw repertoire dat actuele maatschappelijke vraagstukken onder de loep neemt. Het maakt ‘een hedendaagse vorm van volkstheater’: gelaagd, maar altijd toegankelijk. Met een realistische speelstijl en daar dan een klein schepje bovenop. De makers willen het publiek laten lachen om bijna kleinburgerlijke gesprekken en hoogoplopende discussies. Uitbundig, maar ook schamper. Omdat in de alledaagsheid van wat je ziet, onherroepelijk ook flarden van gesprekken of situaties voorkomen uit je eigen leven of verleden. En het gezelschap schuwt het niet om wellicht ongemakkelijke mechanismen bloot te leggen en het publiek bewust te maken van hun bevoorrechte of juist achtergestelde positie in de maatschappij. 

Credits

Spel Daan van Bendegem, Sharlee Jo Daantje, Eline van Gils en Tobe Vandekerckhove Concept en tekst Daan van Bendegem Eindregie Ellen Goemans

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer