Battlefield of Dreams

Theater Utrecht | Floor Houwink ten Cate
Tue 29 Apr ’25 20:30
To reproduce or not to reproduce? 
Tue 29 Apr ’25
20:30

Battlefield of Dreams is een (muziek)theatervoorstelling, documentaire en opera in één. Met zowel vrouwelijke, mannelijke als niet-binaire artiesten van verschillende leeftijden en culturele achtergronden creëren we een voortdurende ‘circle of life’. 

Onze baarmoeders zijn de meest politieke organen die we hebben. Hoewel de baarmoeder diep in onze buik verborgen zit, lijkt het ook een algemeen eigendom. Er wordt macht over uitgeoefend, er worden rechten op geclaimd en vooral: iedereen heeft een mening over of en hoe we er gebruik van maken. Het nieuwe transdisciplinaire werk van Floor Houwink ten Cate Battlefield of Dreams gaat over een van de grootste existentiële vragen van onze tijd: to reproduce or not to reproduce? 

Battlefield of Dreams transformeert het theater tot een vruchtbaarheids- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen. Battlefield of Dreams laat de onzichtbare en ongehoorde verhalen zien over de ‘to be or not to be’s’ die we met ons meedragen. Beide uiteinden van het spectrum, abortus en IVF, worden vanuit verschillende uitgangspunten samen op het podium getoond.

Battlefield of Dreams...
... is het verhaal van vrouwen die wel of niet het recht hebben om te kiezen en alle medische procedures moeten ondergaan.
... is het verhaal van mannen die onmiskenbaar deel uitmaken van het reproductievraagstuk, zowel in de private als in de publieke sfeer; als slachtoffers van het systeem en als daders van datzelfde systeem.
... is het verhaal van de (gender)queers die belangrijke en nieuwe perspectieven op deze kwestie introduceren en onze interpretaties van ouderschap aanscherpen.

Over de makers

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate maakt voorstellingen op het snijvlak van muziektheater, opera en film. Als regisseur en schrijver debuteerde ze in 2019 bij Nineties Productions en Orkater met de electro-opera Merkel en hierna maakte ze onder de vleugels van Frascati Producties en Theater Utrecht Het standaard leven van een standaard vrouw, One Man Show en Sea of Silence. In 2022 maakte ze in samenwerking met Katie Mitchell de klimaatneutrale opera A Play for the Living in a Time of Extinction voor het Holland Festival en haar eerste grote zaalvoorstelling Atropa, een tragedie op techno en trap in co-regie met Naomi Velissariou. Sinds 2022-2023 is Floor vast artistiek kernlid van Theater Utrecht. In het voorjaar van 2024 gaat haar haar grote zaalvoorstelling Panic Room met Abke Haring en Jacob Derwig in première.   

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. Ze putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. De makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen ze doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. 

 

Credits

Concept & regie Floor Houwink ten Cate Compositie Annelinde Bruijs Performers Annelinde Bruijs, Nastaran Razawi Khorasani, Lisa Verbelen e.a.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer