Made in NL

Junior Company
Thu 6 Mar ’25 20:00
Jonge vrouwelijke dansmakers naast bekende ‘Hollandse Meesters’
Thu 6 Mar ’25
20:00
  • Thu 6 Mar ’25
    20:00
    Hertog Jan Zaal

De Junior Company van Het Nationale Ballet heeft al veel nieuw danstalent voortgebracht. In Made in NL zie je drie premièrewerken van vrouwelijke, in Nederland gevestigde choreografen, gecombineerd met hoogtepunten uit het oeuvre van 'Hollandse Meesters' Hans van Manen en Rudi van Dantzig. 

Zoë Greten en Milena Sidorova maken beiden een nieuwe creatie voor Made in NL. De pas 22-jarige Greten won in 2015 met een eigen solo het tv-programma Superkids. Daarna maakte ze als student van de Nationale Balletacademie diverse werken en in 2022 creëerde ze haar eerste werk voor de Junior Company, If only I knew the right way, dat haar lovende kritieken opleverde. Ook Milena Sidorova, sinds 2021 Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, maakte al eerder succesvolle choreografieën voor de Junior Company – Withdrawn in 2017 en Bloom in 2022 – en duikt voor dit programma opnieuw met de Junioren de studio in.

Het derde premièrewerk in Made in NL is afkomstig van Annabelle Lopez Ochoa, die na haar hitproductie Frida – in februari 2024 nog uitgevoerd door Het Nationale Ballet – nu met Scurry Night haar debuut bij de Junior Company maakt. Lopez Ochoa creëerde dit opzwepende werk in 2021 voor de American Ballet Theatre Studio Company en liet zich hiervoor inspireren door kunstwerken van de beroemde graffiti-artiest Banksy, die worden gereflecteerd in zowel de choreografie als de kostuums.

Daarnaast waagt de Junior Company zich in Made in NL aan een beroemde, technisch veeleisende klassieker – de Pas de Six uit Rudi van Dantzigs alom geprezen Zwanenmeer – en aan Hans van Manens Visions Fugitives (1990). Hierin beantwoordt Van Manen de twintig korte delen van Prokofjevs gelijknamige pianocompositie met evenzoveel choreografische juweeltjes. 

Pas de Six – Het Zwanenmeer
Choreografie: Rudi van Dantzig
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Scurry Night
Europese première
Choreografie: Annabelle Lopez Ochoa
Muziek: Ara Malikian, Patricia Kopatchinskaja

Wereldpremière
Choreografie: Milena Sidorova
Muziek: n.n.b.

Wereldpremière
Choreografie: Zoë Greten
Muziek: n.n.b.

Visions Fugitives
Choreografie: Hans van Manen
Muziek: Sergej Prokofjev

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer