The Ruggeds & Ghetto Funk Collective

Voortgezet onderwijs

Laat je leerlingen kennismaken met theater

Op zoek naar een actieve invulling voor een dag cultuur in Eindhoven? Bezig met de planning van een voorstellingsbezoek en behoefte aan de juiste omkadering? Wil je je leerlingen op een onvergetelijke manier laten kennis maken met (Park)theater? Er zijn verschillende ‘stepping stones’ om het theater binnen te stappen, rekening houdend met leeftijd, achtergrond en opleiding. We hebben inspirerend aanbod voor iedereen; qua voorstellingen en ook qua omkadering zoals workshops en educatiemateriaal.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw school, wil je graag sparren hierover, heb je een bepaalde wens? We horen het graag!

Linda van Boxtel - Programmering en educatieprojecten

Bel Linda        Mail Linda       

Leeftijd

12 tot 15 jaar
Identiteit, spiegelen, verleiding, anders, afzetten, jongerencultuur; begrippen die voor kunnen komen in de jongerenvoorstellingen. Vaak speelt een voorstelling in op een actueel thema of iets dat nu gebruikt, gelezen of gezien wordt door jongeren. Wat vandaag in is, kan morgen weer uit zijn.

15 tot 18 jaar
Voor jongeren in deze leeftijdscatogorie bieden we meestal de voorstellingen voor volwassenen aan. 

Heb jij je cultuurshot al gehad?
Graag help ik je mee om de juiste voorstelling bij de juiste leerling te zoeken. Dat kan online, telefonisch, op school of in het Parktheater.

Theaterseizoen 23/24

We gaan weer voor live beleving en levensechte verhalen van anderen in seizoen 23/24. Meer dan ooit is het nodig om de ander te zien, andere werelden te verkennen en lessen te leren voor de (nabije) toekomst. Waar kun je nu beter verschillende perspectieven ontdekken en andermans verhalen horen dan in het theater?

Hieronder vind je een selectie van ons aanbod geschikt voor het Voortgezet Onderwijs, verdeeld over VMBO/HAVO/VWO en HAVO/VWO. 

 • Je kunt deze voorstellingen in optie nemen, bij voorkeur via het online docenten-bestelformulier. We laten naar aanleiding van het aantal bestellingen per voorstelling je weten of het past. 
 • Per 20 leerlingen stellen we een gratis begeleiderskaart beschikbaar.
 • Misschien valt het op dat er in de selectie geen cabaret staat. Je bent welkom om dat te bezoeken, dat doen we in overleg met de artiest.
 • Er zijn speciale scholierenprijzen. 
 • Indien je de cultuurkaart gebruikt, is het wenselijk dat een weborder binnen een week na het bezoek is goedgekeurd.

Ons aanbod is geschikt voor het vak CKV of Kunst, maar heeft vaak ook raakvlakken met vakken als Maatschappijleer, Burgerschapsvorming, Geschiedenis of Moderne Vreemde Talen. Daarnaast kun je ook denken aan een groepsbezoek in het kader van groepsdynamiek, mentor momenten.

Mocht je specifiek op zoek zijn naar een voorstelling in verband met de dimensies van CKV, bepaalde thematiek, of voor een speciale groep leerlingen dan helpen we je graag om de juiste voorstelling te zoeken. 

Voorstellingen 23/24: geschikt voor VMBO/HAVO/VWO


Klik op de voorstelling voor meer informatie.

 • Sawdust Symphony

  Michael Zandl, David Eisele & Kolja Huneck
  STROOM
  di 12 dec ’23

  Sawdust Symphony is een circusgezelschap waarin Michael Zandl (Oostenrijk), David Eisele (Duitsland) en Kolja Huneck (Duitsland) hun passie voor knutselen, vers hout en objectmanipulatie combineren.

 • Pinocchio Effect

  Scapino Ballet Rotterdam | Cecilia Moisio | Maas Theater en Dans
  do 18 jan ’24
  en
  vr 19 jan ’24

  Dans, theater, live video en nietsverhullende performances in een familievoorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar. 

 • Swan Lake

  Introdans
  di 6 feb ’24

  Met Swan Lake maakt de Belgische choreograaf Stijn Celis een frisse, humoristische en innovatieve bewerking van het 'ballet der balletten: het Zwanenmeer

 • Delusion 2.0

  Oxygen | Jennifer Romen
  di 20 feb ’24

  Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap Oxygen indruk maakt met visueel werk vol tot in de puntjes gedetailleerde choreografieën en beeldende illusies. Afgelopen seizoen stond ze in een uitverkochte Philipszaal, nu gaat ze voor de Hertog Jan Zaal. 

 • Breakin' Convention

  vr 23 feb ’24

  In 2021 kwam het baanbrekende Londense hiphopfestival Breakin' Convention voor het eerst naar een klein aantal theaters in Nederland. Nu, in 2023, is het terug! Beleef spectaculaire en vurige performances van internationaal bekende poppers, lockers, b-boys en b-girls en ontdek lokaal talent op dit speciale festival. 

 • Rabbit Hole

  De Toneelmakerij | Theater Sonnevanck
  STROOM
  do 7 mrt ’24

  Samy komt zijn kamer niet meer uit, gaat niet meer naar school en negeert zijn vrienden. Hij heeft zich teruggetrokken in een online community, waar hij nieuwe vrienden maakt: Neo17 en zijn aanhangers. 

 • Rythm & Flow

  ISH Dance Collective
  do 7 mrt ’24

  In de nieuwe theatervoorstelling Rhythm & Flow van ISH Dance Collective ontmoeten muzikanten, freerunners en hiphop dansers elkaar rondom de randen van het podium. Wat gebeurt er als de ritmes van deze verschillende disciplines samensmelten of juist met elkaar clashen?

 • Birds

  DOX | Dalton Jansen
  STROOM
  di 12 mrt ’24

  Echte vrijheid, hoe ziet die eruit? Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú? 

 • Spring

  Introdans
  di 2 apr ’24

  Drie choreografieën om de lente en het leven te vieren. De nieuwe voorstelling Spring van Introdans concentreert zich rond het werk van meesterchoreograaf Mauro Bigonzetti.

 • La Galerie

  Machine de Cirque
  di 9 apr ’24

  Onder leiding van regisseur Olivier Lépine nemen zeven circusartiesten van wereldklasse en een multi-intrumentalist je mee naar de rafelranden van de kunst.

 • High

  Danstheater AYA
  STROOM
  di 28 nov ’23

  High gaat over high on life! De drive om alles te voelen en te ervaren. In extase raken en in het hier en nu zijn.

 • Let’s talk about sex

  HNTjong
  di 21 nov ’23

  Keihard muziektheater over seks, vol vernieuwende tips & tricks over wat je allemaal kunt meemaken, in bed of ergens anders. Alleen of samen, van one night stand tot vaste relatie. Vol fysieke én emotionele kippenvelmomenten. Met de look & feel van een zinderend popconcert spelen en zingen vijf acteurs over seks, onzekerheid, liefde en verlangen. 

 • GROOVE

  The Ruggeds & Ghetto Funk Collective
  première
  vr 3 nov ’23

  Dress to impress voor deze Night Out on the Town vol live-muziek, improvisatie en spectaculaire moves, waar de Soul Train geen eindhalte kent.

 • Unbreakable

  Lloydscompany & Soweto Skeleton Movers
  STROOM
  do 26 okt ’23

  In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Zuid-Afrika hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen, zijn deze dansers ‘unbreakable’.

 • Don't wanna touch

  DOX | YoungGangsters
  STROOM
  di 10 okt ’23

  Een omhelzing, een kus, een schouderklop, boks of ferme handdruk. Het kan zo vanzelfsprekend zijn om elkaar aan te raken, maar soms is het doodeng. Want wat als je aanraking verkeerd begrepen wordt? Door de ander, of door de omgeving.

van 2

Voorstellingen 23/24: geschikt voor HAVO/VWO


Klik op de voorstelling voor meer informatie.

 • A Forsythe Evening

  Nederlands Dans Theater
  di 12 dec ’23

  Na slechts een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt Nederlands Dans Theater (NDT) ernaar uit om A Forsythe Evening, dat de lange relatie van NDT met choreograaf William Forsythe nieuw leven inblaast, opnieuw te presenteren.

 • Disgraced van Ayad Akhtar

  Black Sheep Can Fly | Het Nationale Theater
  vr 1 dec ’23

  Na de veelgeprezen voorstellingen A Seat at The Table (★★★★★) en Saman Amini’s Integratieplan (★★★★★) presenteert Black Sheep Can Fly in coproductie met Het Nationale Theater en Senf het Pulitzerprijs-winnende theaterstuk Disgraced van Ayad Akhtar.

 • Islands of Empathy (in a sea of chaos)

  Club Guy & Roni | Slagwerk Den Haag
  Let's talk about Democracy
  wo 29 nov ’23

  In Islands of Empathy (in a Sea of Chaos), de nieuwste performance van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, staat het thema empathie centraal en wordt onderzocht hoe dit de drijvende kracht kan zijn in de manier waarop we samenleven.  

 • Baba

  Willem Voogd & Evgenia Brendes
  Let's talk about Democracy
  vr 10 nov ’23

  In 1944 stapt de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

 • Der Schauspieldirektor

  Opera Zuid
  Try-out en première
  vr 10 nov ’23
  en
  zo 12 nov ’23

  Het drama vóórafgaand aan een première gebruiken om een opera te maken, Mozart deed het. In de briljante komedie Der Schauspieldirektor neemt de componist de operawereld op de hak. Alles komt voorbij: van rivaliserende zangers, grote ego’s en hectische repetities tot ruzie op de bühne. 

 • De plantage van onze voorouders

  Orkater | Malou Gorter, Manoushka Zeegelaar Breeveld
  vr 27 okt ’23

  Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is onzeker. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek. 

 • Drift

  Christian van Eijkelenburg
  do 26 okt ’23

  Welke emoties, gedragingen en verlangens hebben we geaccepteerd en welke niet? Drift is een verfrissend, absurdistisch cabaretspektakel over het (niet) toegeven aan je eigen menselijke driften.

 • Lehman Trilogy

  Internationaal Theater Amsterdam
  do 12 okt ’23
  en
  vr 13 okt ’23

  Lehman Trilogy was de afgelopen jaren een groot succes op West End en Broadway. In een regie van Guy Cassiers brengt ITA dit weergaloze, 150 jaar omspannende verhaal voor het eerst in het Nederlands op de planken.

 • Wetenschap voor iedereen

  Universiteit van Nederland Live
  vr 6 okt ’23

  Voor de Universiteit van Nederland hoef je geen diploma te hebben, iedereen is welkom. De Universiteit van Nederland, met maandelijks een bereik van 1,2 miljoen volgers, brengt met deze Live show de wetenschap dichter bij jou. En dat onder de bezielende leiding van presentator en comedian Fuad Hassen.

   

   

 • Vlag

  Yousef Gnaoui | Likeminds
  STROOM
  do 28 sep ’23

  Yousef Gnaoui beklom als rapper Sef eerder podia en hitlijsten met Flinke Namen, The Opposites, The Party Squad en Gers Pardoel. Nu hijst hij zijn eigen show.

 • Multiversum – onlosmakelijk verbonden

  Gavin-Viano | Frascati Producties
  za 2 dec ’23

  ''Reality is what adults want, but fantasy is what they need.'' Multiversum is een muzikale en beeldende voorstelling over de kracht van kinderlijke fantasie en perspectief in het helen van trauma. 

Welkom in het theater

Naar het theater gaan, hoe doe je dat? Bereid je leerlingen voor op een theaterbezoek met het educatie instructiefilmpje over hoe je je gedraagt bij het bezoek aan het theater.