Festival Urban Dansdagen

Festival Urban Dansdagen vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats in Eindhoven. Tijdens het festival maak je kennis met urban dans in vele vormen: van battles tot voorstellingen, showcases, workshops en feesten. Van breaking tot HipHop, van Popping tot House en van Streetdance tot Experimental, alle urban dansstijlen komen voorbij.

 

Van 28 april t/m 14 mei zijn de verschillende onderdelen van de Urban Dans Dagen te bezoeken in Parktheater Eindhoven, Dynamo, Natlab en Pand P.  Dit jaar is het thema van het festival “Step Closer”. Je wordt uitgenodigd om als publiek dichterbij de dansers te komen en kennis te maken met nieuwe makers en nieuwe stijlen. 

PROGRAMMA

Maak je keuze uit het programma van Urban Dansdagen. 

Korting op je tickets
Bestel minimaal 5 activiteiten van Urban Dansdagen en ontvang 20% korting op je tickets. Voeg elke activiteit toe aan je winkelmandje. Zodra je 5 activiteiten hebt geselecteerd wordt de prijscode actie 20% actief. 
Niet van toepassing op gratis activiteiten

 • Motion Lab

  Alesya Dobysh
  za 13 mei ’23
  en
  zo 14 mei ’23

  MOTION LAB is een tweedaags programma voor dansers die hun improvisatie vaardigheden verder willen ontwikkelen en hun artistiek onderzoek willen verdiepen. 

 • DBC - Crew Battles

  DBC
  Urban Dansdagen
  za 6 mei ’23

  Tijdens het DBC NK Breaking (Dutch B-boy Championships) strijden crews uit het hele land om de meest prestigieuze breakdance titel van Nederland. Het kampioenschap bestaat sinds 2000 en is al jaren de belangrijkste nationale breaking competitie van Nederland. Dit is de 21e editie.

 • Planet Pop'N

  Jing "Juice" Wang
  Urban Dansdagen
  za 6 mei ’23

  Planet Pop'N is een toonaangevende dans battle gericht op de stijl Popping. Tijdens het evenement komt de nationale en internationale top om te strijden om de titels en prijzen.

 • #Braincandies Large Live

  wedowe
  Urban Dansdagen
  vr 5 mei ’23

  #BRAINCANDIES LARGE LIVE is een evenement waar mensen met verschillende achtergronden op een speelse manier met elkaar omgaan, terwijl ze hun mening delen over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. 

 • XJAM

  Sandy Provacia
  Urban Dansdagen
  vr 5 mei ’23

  XJAM is een toonaangevend en innovatief dance performance festival, opgezet door Sandy Provacia. XJAM keert de focus van doorsnee dans evenementen binnenstebuiten door de nadruk niet op competitie te leggen, maar op het uitlichten van de creatieve meesterbreinen achter performances: de choreografen. 

 • Double Bill: Through & Nomad

  Justin de Jager & Senna Amarnis
  Urban Dansdagen
  di 2 mei ’23

  In deze Double Bill zie je twee korte stukken van twee makers die hun strepen hebben verdiend in de urban scene: Through van Justin de Jager en Nomad van Senna Amarnis. 

 • Open Your Mind Stage Day

  Sample Culture
  Urban Dansdagen
  zo 30 apr ’23

  Tijdens de Stage Day van Open Your Mind zie je korte stukken van verschillende makers uit de urban scene. Alleen de meest originele en theatrale acts worden geselecteerd om deze avond het podium te betreden.

 • Open Your Mind Battle

  Sample Culture
  Urban Dansdagen
  za 29 apr ’23

  Open Your Mind is een kruising tussen een traditionele ‘dance battle’ van de straat en improvisatietheater. De meest creatieve ‘out of the box’ dansers ter wereld komen naar Eindhoven om te strijden voor de OYM-award. 

 • A New Dawn

  Dominique x REDO ft. Binkbeats
  Urban Dansdagen
  vr 28 apr ’23

  A New Dawn is een wervelende show waarin breakdance, percussie, elektronische muziek en live visuals op unieke wijze samenkomen.

 • Motion Lab Weekend

  Alesya Dobysh
  Urban Dansdagen
  za 13 mei ’23

  MOTION LAB is een tweedaags programma voor dansers die hun improvisatie vaardigheden verder willen ontwikkelen en hun artistiek onderzoek willen verdiepen. 

 • Clairvoyance

  Salman Dirir
  za 13 mei ’23

  Clairvoyance is een multidisciplinair evenement voor een selectie makers om hun werk te vertonen. En voor bezoekers om zich hiermee te betrekken op een manier die dichtbij hun ligt.

 • Nedda Sou | ISH Dance Collective

  Searching for the ISM
  vr 12 mei ’23

  Searching for the ISM is een voorstelling van maker Nedda Sou. In deze explosieve dansvoorstelling gaan vier dansers op zoek naar wat hun leven zin geeft. Searching for the ISM is onder de vlag ISH Talent tot stand gekomen.

 • Off-beat - An evening of experiments

  Met:  Polina Skarga, Carmen Verduyn & Tessa Gabriels, Birsu Tamer, Corpo Máquina
  do 11 mei ’23

  De Urban Dansdagen geeft een podium aan makers uit de urban scene die op zoek zijn naar innovatie, cross overs en experiment.

 • Urban Paradox #4: Solving Problems

  Sample Culture
  Urban Dansdagen
  do 11 mei ’23

  In dit vierde Urban Paradox gesprek gaan makers, organisatoren en theaterprogrammeurs met elkaar in gesprek om elkaars werelden beter te leren kennen.

 • The Urban Theater Night

  Sample Culture i.s.m. Juvat Westendorp
  Urban Dansdagen
  do 4 mei ’23

  Steeds meer makers uit de urban dansscene vinden hun weg vanuit de battles naar de theaterzaal. 

van 2

OPEN YOUR MIND FESTIVAL 

Het Open Your Mind Festival, van 28 tot en met 30 april, bestaat uit battles, feesten en een theateravond met korte choreografieën.
Het festival is een unieke gebeurtenis met deelnemers en bezoekers uit de hele wereld. Hier worden door middel van energieke en interactieve competities de beste en de creatiefste dansers gevonden door de vakjury. Ook het publiek speelt een belangrijke rol: je kiest je favoriete dansers en verzint uitdagingen voor deelnemers. Het festival wordt al sinds 2013 georganiseerd door Sample Culture. 

Het festival bestaat uit een B-Day Party, Battle-day, een Stage-day en een afterparty. 

Tip: koop een OYM Weekendticket en ga naar alle activiteiten tijdens dit festival 

Open Your Mind Stage Day

Sample Culture

Urban Dansdagen
zo 30 apr ’23 20:30 - 22:30

House the Vibe Ed. 11

Open Your Mind Afterparty

Urban Dansdagen
za 29 apr ’23 22:00
Open Your Mind

Open Your Mind Battle

Sample Culture

Urban Dansdagen
za 29 apr ’23 20:30 - 22:30

OYM B-Day Party: 10 Year Anniversary

Sample Culture

Urban Dansdagen
vr 28 apr ’23 21:30

De organisatie van Open Your Mind is in handen van Sample Culture.  Deze organisatie geeft een podium aan urban dansmakers en ondersteunt hun ontwikkeling. Ze organiseert sinds 2013 Open Your Mind en nam in 2020 de organistie van de Urban Dansdagen over. André Grekhov is artistiek leider. Hij is sinds 1997 actief als Urban Danser en heeft 10 jaar bij Dynamo Eindhoven gewerkt aan sociaal culturele projecten op het gebied van urban culture. Voor deze projecten heeft hij onder andere de Oranje Fonds en Fonds Cultuur Participatie awards gewonnen. Als danser is hij in 2012 gekroond tot wereld kampioen in het categorie Experimental Hip Hop. Als maker in de urban dans heeft hij in 2013 de Dans Prijs gewonnen van het Prins Bernard Cultuur Fonds.

Ambassadeurs Urban Dansdagen 2023

 

Paulo Nunes 
Is een pionier in de originele hiphop stijl Breaking ook wel bekend als Breakdance. Deze Rotterdamse legende is vanaf de jaren ‘80 actief in battles, workshops en theater. Hij is Nederlands eerste breaking wereldkampioen en is een van de grote game changers en pioniers van deze stijl in Europa. Met Urban Dansdagen gaan wij een “step closer” naar de vroege jaren en het leven als een jong beginnend breaker in de jaren 80. 

Simon Bus 
Is een maker en danser met roots in breaking en experimental dans. In de battle scene wist hij zich te onderscheiden met zijn extreme lenigheid en originaliteit, die hem de Bboy naam Statue opleverde. Momenteel is hij bezig met het ontwikkelen van zijn eigen weg als theatermaker. Simon heeft in zijn jonge carrière als maker zichzelf onderscheiden als origineel en visionair. In 2022 won hij de Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen.  Met Urban Dansdagen gaan wij een “step closer” in Simon’s onorthodoxe visie en eigenzinnige blik op kunst. 

Dalton Jansen
Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Dalton is onvermoeibaar bezig met zowel het ontwikkelen van zijn eigen, cross-disciplinaire dans idioom, als het opzetten van zijn eigen gezelschap Blackbirds. Dalton is een jonge visionair, die niet bang is stevig commentaar te geven op de kunstsector en maatschappelijke thema’s, met name zijn ervaring met en standpunten over de jeugdzorg. Dalton’s roots liggen in verschillende hiphop stijlen die hij combineert met moderne dans. Met Urban Dansdagen gaan wij een “step closer” in Dalton’s visionaire benadering van het begrip makerschap en gezamenlijkheid in kunst. 

Senna Amarnis 
Senna Amarnis is een Marokkaanse professionele choreograaf, danser en artistiek coach, geboren en getogen in Nederland. Ze heeft meegedaan aan verschillende televisieshows zoals So You Think You Can Dance, World of Dance en Time to dance. Naast choreograferen heeft Senna gewerkt aan en opgetreden in de Love Yourself wereldtournee met de K-pop band BTS. Ze is internationaal een veelgevraagd jurylid en docente. Haar innovatieve stijl is een combinatie is van storytelling in combinatie met ingewikkelde shape-shifting bewegingen.