MUZIEK MAATJES

MuziekMaatjes in het Parktheater

Ouderen van WooninckPlusVitalis werken 12 weken lang samen met studenten van Social Work (Sociaal Werk Summa College). Samen naar muziek luisteren, een play-list maken, zingen en nog veel meer! Voor de ouderen betekent het MuziekMaatjes-programma wat extra gezelligheid, doordat ze wekelijks een student op bezoek krijgen. De studenten kunnen praktijkervaring opdoen en ontwikkelen hun sociale en professionele vaardigheden.

Het project 2023-2024 is in februari 2024 afgetrapt op vier locaties. De eerste ontmoeting tussen studenten en ouderen is goed verlopen. Het leidde al meteen tot mooie verhalen, spontaniteit en een hele positieve sfeer. 

Generaties samenbrengen met muziek
MuziekMaatjes is een initiatief van Club Goud, een sociale onderneming die zich inzet om senioren een fijne oude dag te bieden door mensen samen te brengen en het sociale netwerk van ouderen groter en sterker te maken. “Het mooie aan Muziek Maatjes in Eindhoven is de win-winsituatie: iedereen wordt er beter van. De ouderen krijgen bezoek en komen weer eens in contact met een tiener, terwijl de studenten bij hun maatje alle ruimte krijgen om te oefenen op hun sociale vaardigheden”, vertelt Marion Peters, projectleider van Club Goud Eindhoven. Met Club Goud geloven we in de kracht van kunst en cultuur om gouden momenten te creëren die inspireren, ontroeren, zin geven en samenbrengen.

Eindvoorstelling
De feestelijke afsluiting van MuziekMaatjes is op 5 juni in het Parktheater. 

Muziekmaatjes 2023

Op 7 juni vond de eindbijeenkomst plaats van MuziekMaatjes in het Parktheater. Ouderen deelden hierbij het podium met studenten Social Work (Sociaal Werk Summa College). 

Tijdens MuziekMaatjes betreden elf Eindhovense bewoners van WoonincPlusVitalis het podium van het Parktheater. Daar laten ze samen met hun MuziekMaatjes – zeven studenten Social Work – horen waar ze tijdens het muzikale maatjesprogramma de afgelopen 12 weken aan hebben gewerkt. Er zijn voordrachten van gedichten, piano-optredens en een bewoonster van het Pieter Eiffhuis neemt zelfs haar volledige zangkoor mee!

Deze ochtend was de feestelijke afsluiting van MuziekMaatjes, het maatjesprogramma waaraan de studenten en senioren de afgelopen twaalf weken deelnamen. Voor de ouderen betekende het Muziek Maatjes-programma de afgelopen maanden wat extra gezelligheid, doordat ze wekelijks een student op bezoek kregen. De studenten konden praktijkervaring opdoen door het contact met hun maatje.

Elkaar leren kennen
“Je kunt als sociaal werker wel heel veel boeken gaan lezen, maar uiteindelijk moet je het gaan doen en mensen leren kennen”, vindt Jacqueline van de Ven. De studente ging als Muziek Maatje op bezoek bij mevrouw Bloemhard (75) en meneer Van Luyt (88). “Het is heel mooi dat ik tijdens het maatjesprogramma in de praktijk heb kunnen leren hoe je het gesprek aangaat met ouderen. Ik ontdekte al snel dat het belangrijk is om geduldig te zijn en om afspraken heel duidelijk te communiceren.” 

Elke dag tien liedjes
Jacqueline gaat samen met mevrouw Bloemhard het nummer Mary-Lou zingen tijdens de eindbijeenkomst in het Parktheater. De maatjes zingen allebei graag, dus de twee hebben al vanaf het begin een goede klik. “We zingen iedere week samen en ik ben zelfs al een paar keer meegeweest naar het Indonesische koor van mevrouw”, vertelt de zeventienjarige studente Social Work. “Mevrouw Bloemhard heeft als doel om elke dag tien liedjes te zingen. Dus als ik op bezoek ga, drinken we eerst een kopje thee en kletsen we over hoe de week was. Daarna kiezen we uit de enorm dikke mappen met bladmuziek van mevrouw tien nummers uit om die middag te zingen.”

Generaties samenbrengen met muziek
Muziek Maatjes is een initiatief van Club Goud, een sociale onderneming die zich inzet om senioren een fijne oude dag te bieden door mensen samen te brengen en het sociale netwerk van ouderen groter en sterker te maken. “Het mooie aan Muziek Maatjes in Eindhoven is de win-winsituatie: iedereen wordt er beter van. De ouderen krijgen bezoek en komen weer eens in contact met een tiener, terwijl de studenten bij hun maatje alle ruimte krijgen om te oefenen op hun sociale vaardigheden”, vertelt Marion Peters, projectleider van Club Goud Eindhoven.