Wetenschappelijk programma

Podiumkunst en Wetenschap & Technologie 
Hoe krijgen we de wetenschap meer in het theater en het theater meer in de wetenschap?
In het kader van thinX komen er steeds meer theaterstukken met een wetenschappelijk tintje in het programma. Omdat Eindhoven een wetenschappelijke omgeving kent en er via theater een ander perspectief geboden kan worden op die wetenschap. Omdat zowel in het theater als in de wetenschap het maken van verhalen centraal staat en we via beide disciplines meer leren over de wereld en de mensen.

Theatermaker Jan van den Berg organiseerde in seizoen 2013-2014 een wetenschappelijk programma rondom een drietal voorstellingen met een wetenschappelijk thema. Er werden inleidingen en debatten georganiseerd waarbij professoren, theatermakers en publiek met elkaar in gesprek gingen. Zo organiseerde hij rondom de voorstelling Man met de hamer van WAK een programma over duurzaamheid, rondom zijn eigen voorstelling Higgs een programma over de deeltjesversneller en rondom de voorstelling Dette goes to Africa van Dette Glashouwer een programma over economie.

In seizoen 2014-2015 ontstond hieruit het programma Professoren op het Podium. Drie topwetenschappers uit verschillende vakgebieden ontmoeten elkaar op het toneel. In een combinatie van talkshow en mini-college, ondersteund door film- en muziek-fragmenten, hebben ze het over hun vak. Vervolgens gaan ze met elkaar in gesprek over welkome fouten en onbedoelde ontdekkingen, over toekomstscenario’s en morele dilemma’s. In seizoen 2017-2018 nodigt Jan wederom Jonge Professoren uit op het podium. 

Jan van den Berg is documentaire theater- en filmmaker op het snijvlak van (podium-) kunst en wetenschap. Sinds 1996 is hij artistiek leider van Theater Adhoc, waar hij voorstellingen maakte waarover de Volkskrant o.a. schreef: “De mooiste vorm van denken: het jongleren met feiten en fictie.”