Een nuchtere bier- en wijnliefhebber

interview met Duvelstoejager Siegobert Jansen

“Ik sta eigenlijk liever in de coulissen,” lacht Siegobert Jansen terwijl hij maar meteen het eerste glas wijn inschenkt. “Maar nu word ik er dus tussenuit getrokken. Er is geen weg meer terug.” En zo is het: het komende seizoen zal hij gastheer zijn bij Met de fles op tafel, de avonden waarbij alles draait om verrassende smaakcombinaties, met veel plezier samengesteld door Siegobert en de chefkok van Smaaktheater Dertien. Siego vertelt hoe het plan ontstond.

“Hoe ik erin rolde? Ik heb vooral geen nee gezegd. Het was ook eigenlijk geen vraag, het was gewoon een besluit: we gaan dit doen. We gaan het vernieuwde restaurant op de kaart zetten met een reeks bijzondere avonden. En nu is het bijna zover. Ik ben een grote grappenmaker, maar dit vind ik eigenlijk toch wel spannend. Hoeveel mensen komen er dan, vroeg ik? Maximaal tachtig, zeiden ze. Oei, dacht ik. Oeioeioeioeioei.”

“Ik ben geen prof, dat pretendeer ik ook niet. Al die verhalen over smaakpapillen, daar heb ik niks mee. Waar ik wel wat mee heb, dat is de passie die ik zie bij de wijnhuizen die ik bezoek. Die wil ik graag doorgeven. Ik ga huiswerk doen, me verdiepen in de wijnen en dan mooie verhalen daarover vertellen.

Neem deze wijn van Frescobaldi. Dit is één van de eerste wijnen die ergens in zestienhonderdzoveel door de familie De Médici werd gekwalificeerd als goede wijn. Ruim dertig generaties zijn we nu verder, dat is toch prachtig?”

“Als je in Italië bij een wijndomein aanklopt, dan is het altijd gezellig. Je moet dat echt een keer doen. Ik ga de mensen vertellen hoe mooi het daar is. De authentieke manier waarop zij wijn maken, dat is gewoon fantastisch. In de kelder daar in Nipozzano lag het in het hout te rijpen, in rijpingsvaten met een systeem dat ooit nog door Da Vinci is bedacht. En alles wat daar gebeurt is doordrenkt van trots en passie. Daar draait het uiteindelijk om. Ik kan wel gaan vertellen over wat mensen proeven, maar dat is een puur persoonlijke ervaring. Mij gaat het om de universele beleving.”

“De wijnen voor de eerste avond heb ik al bepaald. We gaan een klein rondje maken over de wereld, van het oude Europa naar de nieuwe wereld. Het is spannend om die verschillen te ontdekken. De oude wereld is gebonden aan klassieke regels. De nieuwe wereld heeft daar gewoon kak aan. Ikzelf hou van allebei. Ik kan genieten van het authentieke en ambachtelijke, maar er is ook veel poeha rond wijn waar ik prima zonder kan. Ik ben een nuchtere wijnliefhebber, die houdt van mooie verhalen, goede wijnen en lekker eten. Dat is wat ik de mensen wil laten ervaren tijdens onze avonden en terwijl zij proeven van wat ik inschenk, neem ik iedereen mee naar de plek waar ik het liefste ben. Boven op een Italiaanse heuvel. En dan kijken we om ons heen en dan denken we: wat doen ze dat hier toch hartstikke goed.”


Met de fles op tafel
wijnproefavonden op ma 25 sep en 29 jan
bierproefavonden op ma 23 okt en 5 mrt

 

Winkelmandje

U heeft geen voorstellingen in uw winkelmandje.

Deze site gebruikt cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Meer informatie

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.