Het gebouw

1964

Parktheater Eindhoven is gebouwd in 1964, toen als Stadssschouwburg Eindhoven. In die tijd was het gebouw zeer modern en vrij uniek in Europa. Het had grandeur. De sjieke, luxueuze uitstraling zorgde voor een bruisende hotspot in het Eindhoven van de jaren 60.

Midden jaren negentig was het gebouw aan vernieuwing toe. Technisch was de schouwburg verouderd. Door de tijd heen waren er allerlei aanpassingen gedaan waardoor het geheel een rommelige indruk maakte.
 

Globezaal

De bestaande kleine Globezaal voldeed niet meer aan de wensen van de tijd, evenals de kantoren die verspreid over het gebouw lagen. In september 1995 ging de gemeenteraad akkoord met de plannen voor de renovatie en nieuwbouw.
Het duurde nog tot 2007 voordat een nieuw theater in gebruik kon worden genomen.
 

Renovatie

Tussen 2005 en 2007 is het theater volledig gerenoveerd en uitgebreid met de nieuwe, multifunctionele Philipszaal. Op 15 januari 2007 opende het nieuwe Parktheaterzijn deuren, gevolgd door de opening van het restaurant Park en Pluche in oktober 2007.

Voor de renovatie en de bouw van de Philipszaal Parktheater Eindhoven werd het bureau 'Architecten en I en' ingeschakeld. Het ontwerp voor de multifunctionele Philipszaal van architect Arie van Rangelrooy is geïnspireerd op het Teatro Central uit Sevilla. Dit theater werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1989.
  

Begraven letters
Begraven letters
De letters Stadsschouwburg Eindhoven die voor 2007 op het gebouw stonden, zijn niet verdwenen; ze liggen 'begraven' in de Intermezzo.
Licht
Licht
Kunstenaar Herman Kuijer maakte twee lichtontwerpen. Op de gevel (6144 ledlampjes die dag en nacht van kleur veranderen) en boven zij-ingang.
Picotheater
Picotheater
Picotheater ‘Prima Nova’ is het kleinste theatertje van Nederland. Doorlopende voorstelling in het Theatercafé voor iedereen die nieuwsgierig is.
Arenveld
Arenveld
Xander Sproncken - 'Arenveld'. Een dertig meter lang kunstwerk van cortenstaal aan de voorzijde van het gebouw.
Glasmozaïek
Glasmozaïek
Deze prachtige kunstwerken van Jef Diederen (1920-2009) hangen al sinds de opening in 1964 aan de wanden langs de trappen.
Werken in een decor
Werken in een decor
Decorontwerper Paul Gallis creëerde voor de kantoren en de receptie wandschilderingen die een oase van rust uitstralen.