Liefdesverklaring / Tom Pain (op niets gebaseerd)

Het Nationale Theater
za 5 dec ’20 20:00 - 21:48
Double bill met twee prachtige monologen
za 5 dec ’20
20:00 - 21:48
  • za 5 dec ’20
    20:00 - 21:48
    Hertog Jan Zaal
    Geweest

Twee acteurs delen een verhaal met het publiek. De een brengt een ode aan het theaterpubliek. De ander deelt zijn onalledaagse kijk op de dagelijkse worsteling in de zoektocht naar geluk. Een double bill met twee prachtige monologen.

Liefdesverklaring
Tot maart van dit jaar was het de normaalste zaak van de wereld: een kaartje kopen, je jas aantrekken, naar het theater haasten, je plek opzoeken, wachten tot het donker wordt, kijken en luisteren naar acteurs die een voorstelling spelen. Door het coronavirus weten we weer hoe bijzonder theaterbezoek is en om elkaar daar te ontmoeten. Samen te zijn. 
Magne van den Berg maakte met Nicole Beutler eerder twee liefdesverklaringen aan het publiek, die in deze tijd nóg meer op zijn plaats zijn. Liefdesverklaring in 2014 en Liefdesverklaring voor altijd in 2018. Romana Vrede speelt een compilatie uit de versie van 2018. De pers reageerde: 'Pareltje om je op te verheugen.' (Telegraaf ★★★★)

Tom Pain (op niets gebaseerd)
Sommige mensen zijn voor het geluk geboren. Tom Pain hoort niet bij die mensen. Vrijuit associërend deelt hij met het publiek zijn onalledaagse kijk op de dagelijkse worsteling die de zoektocht naar geluk voor mensen als hij elke dag weer is: rauw, ongepolijst en kwetsbaar. Deze solo was dé hit van het Edinburgh Fringe Festival 2004. Guardian-recensent Lynn Gardner noemde het tien jaar later 'nog altijd de beste monoloog die ik ooit heb gezien.' En de pers reageerde: 'Acteur Bram Coopmans verricht een ware krachttoer in de monoloog Tom Pain' (Volkskrant ★★★★) en 'Pareltje om je op te verheugen' (Telegraaf ★★★★).

Het Nationale Theater is bijna een week lang te gast, neemt het Parktheater over en maakt kennis met onze bezoekers.

  • Bezoek twee verschillende voorstellingen van Het Nationale Theater Speelt Altijd met een combiticket voor € 29,50 per persoon
  • Veilig naar het theater: bekijk de coronamaatregelen voor een veilig en verantwoord theaterbezoek.

Credits

Liefdesverklaring
tekst Magne van den Berg / regie Eric de Vroedt / spel Romana Vrede

Tom Pain (op niets gebaseerd) 
tekst Will Eno / regie Eric de Vroedt / spel Bram Coopmans / vertaling Maaike van Rijn 

Romana Vrede


Romana Vrede maakt sinds seizoen 2016-2017 deel uit van Het Nationale Theater. De actrice is op 24 oktober 1972 geboren in Paramaribo en woont tegenwoordig in Rotterdam. Vrede is in 1999 afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. 


Samuel Beckett


Samuel Barclay Beckett (1906 – 1989) was een Ierse (toneel)schrijver, korte verhalen schrijver, theaterregisseur, dichter en vertaler van literatuur. Terwijl hij het grootste gedeelte van zijn volwassen leven in Parijs woonde, schreef hij zowel in het Frans, als in het Engels. Zijn meest bekende werk is Wachten op Godot.


Will Eno


Will Eno (1965) is een Amerikaanse toneelschrijver uit Brooklyn, New York. Zijn toneelstuk, Thom Pain, was finalist voor de Pulitzerprijs in Drama in 2005.


Eric de Vroedt


Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek directeur van Het Nationale Theater. Hij werd in 1972 in Rotterdam geboren, woont momenteel in Amsterdam en studeerde aan de Toneelschool Arnhem.


Bram Coopmans


Bram Coopmans maakt sinds 2017 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Hij is op 1 maart 1975 geboren in Angeren. Zijn huidige woonplaats is Amsterdam. Hij is in 1999 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.