U bent mijn moeder / Krapps laatste band

Het Nationale Theater
vr 4 dec ’20 20:00 - 21:45
Double bill met twee intrigerende toneeltoppers
vr 4 dec ’20
20:00 - 21:45
 • vr 4 dec ’20
  20:00 - 21:45
  Pauze 20:45
  Hertog Jan Zaal
  Geweest

Nadat Erik Whien eerder Wachten op Godot en Eindspel regisseerde, speelt Jaap Spijkers de derde Beckett-parel van de regisseur; Krapps laatste band. Daarnaast brengt Rick Paul van Mulligen Joop Admiraals ontroerende ode U bent mijn moeder aan zijn dementerende moeder op het toneel. Een double bill met twee intrigerende toneeltoppers.

Krapps laatste band
De 69-jarige Krapp zet al zijn leven lang, steeds op zijn verjaardag, de bevindingen van het afgelopen jaar op band. Deze avond luistert hij luidkeels commentaar gevend terug naar oude opnames vol verlangens en ambitie, alvorens zijn laatste band in te spreken. 'Heb juist geluisterd naar die stomme klootzak waarvoor ik mezelf dertig jaar geleden hield. Moeilijk te geloven dat ik ooit zo erg was. Godzijdank is dat voorbij.' De pers was uitermate lovend over de voorstelling: 'Jaap Spijkers is de gedroomde acteur voor deze rol' (Volkskrant ★★★★) en 'Memorabel beeld' (NRC Handelsblad ★★★★).

U bent mijn moeder
In 1981 schreef Joop Admiraal theatergeschiedenis met U bent mijn moeder, gebaseerd op gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Opzienbarend was hoe Admiraal zowel zichzelf áls zijn moeder speelde, waardoor de voorstelling ook een meesterproef toneelspelen werd. Rick Paul van Mulligen wilde deze tekst die hem zeer aan het hart gaat al langere tijd spelen, Noël Fischer had hem ook op haar verlanglijst staan. Nu zagen zij de kans schoon. De pers reageerde: 'Het is fascinerend om de transformatie van Rick Paul van Mulligen te zien.' (Volkskrant ★★★★) en 'Intrigerend zijn alle subtiele ouderdomsgebaartjes.' (Theaterkrant)

Het Nationale Theater is bijna een week lang te gast, neemt het Parktheater over en maakt kennis met onze bezoekers.

 • Tussen de voorstellingen is een pauze
 • Bezoek twee verschillende voorstellingen van Het Nationale Theater Speelt Altijd met een combiticket voor € 29,50 per persoon
 • Veilig naar het theater: bekijk de coronamaatregelen voor een veilig en verantwoord theaterbezoek.

Credits

Krapps laatste band
tekst Samuel Beckett / regie Erik Whien / spel Jaap Spijkers / vertaling Jacoba van Velde 

U bent mijn moeder
tekst Joop Admiraal / regie Noël Fischer / spel Rick Paul van Mulligen 

Erik Whien


Erik Whien is een Nederlandse regisseur. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen werkte hij o.a. als regisseur bij Toneelschuur Producties en als acteur bij Toneelgroep Oostpool. Eindspel van zijn hand, gespeeld Theater Rotterdam was vorig seizoen nog te zien in Parktheater Eindhoven.


Jaap Spijkers


Jaap Spijkers maakt sinds 2009 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Hij is op 11 februari 1958 geboren in Tilburg en studeerde in 1988 af aan de Toneelschool Arnhem. Spijkers begon zijn toneelcarrière bij theatergezelschap De Trust onder leiding van Theu Boermans.


Samuel Beckett


Samuel Barclay Beckett (1906 – 1989) was een Ierse (toneel)schrijver, korte verhalen schrijver, theaterregisseur, dichter en vertaler van literatuur. Terwijl hij het grootste gedeelte van zijn volwassen leven in Parijs woonde, schreef hij zowel in het Frans, als in het Engels. Zijn meest bekende werk is Wachten op Godot.


Noël Fischer


Noël Fischer (1966) is artistiek leider van HNTjong. Haar voorstellingen kenmerken zich door een fysiek rauwe, beeldende aanpak van grensverleggende, soms controversiële onderwerpen. Ze ondermijnt in haar werk alle vaststaande ‘hokjes’ van gender, kleur en klasse. Haar inspiratie vindt ze middenin de samenleving en ze regisseert nieuw geschreven teksten naast actuele (jeugd) bewerkingen van bestaand toneelrepertoire.


Joop Admiraal


Joop Admiraal (1937 - 2006) was een Nederlands acteur, die vooral bekend werd door zijn rollen bij Het Werkteater en Toneelgroep Amsterdam. Admiraal debuteerde in 1959 bij de Nederlandse Comedie, maar hij brak pas door vanaf 1971 bij Het Werkteater, waarmee hij op locatie experimenteerde met maatschappelijk relevante stukken.


Rick Paul van Mulligen


Rick Paul van Mulligen is in 2019 toegetreden tot het vaste acteursensemble van Het Nationale Theater. Hij werd op 28 september 1981 in Uithuizen geboren. In 2006 studeerde hij als acteur af aan Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.