Oom Wanja
-
wo 4 nov ’2020:00 - 21:30Hertog Jan Zaal
Brakema’s versie van Tsjechovs’ Oom Wanja speelt zich af in een post-apocalyptisch landschap, in een tijd waarin het huidige economische en sociale systeem in duigen is gevallen.
Oom Wanja heeft zich tientallen jaren uit de naad gewerkt voor zijn zwager, een arrogante hoogleraar. Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed, zodat hij zich met economische theorieën kon bezighouden. Maar de professor bleek een mislukkeling en zijn elitaire projecten niet bestaand. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. En dus komt hij in opstand.
Uit de pers
'Heftige, bij vlagen meeslepende voorstelling (..) vol fysieke speelkracht maar ook met momenten van poëzie.' (Theaterkrant)
'Oom Wanja, Brakema’s grote zaaldebuut, is een verrukkelijk schouwspel. Ze bewijst zich, na onder meer De Wilde Eend, wederom als een van de grootste regie talenten.' (Trouw ★★★★)
- Met Engelstalige boventiteling
- Veilig naar het theater: bekijk de coronamaatregelen voor een veilig en verantwoord theaterbezoek.
- Inleiding voor onderweg
Op de fiets, in de auto of lopend naar het theater toe hoor je in dertig minuten wat je kunt verwachten. Waarom spelen we nog steeds de stukken van Tsjechov? Wat zegt Oom Wanja ons over hoe we omgaan met crisis zoals klimaatverandering? En hoe maak je een voorstelling corona-proof? Je hoort het in deze mobiele inleiding podcast.
'Geslaagde, gedurfde, eigenzinnige en met regelmaat zelfs kolderieke over de top-aanpak van een van Tsjechovs voornaamste stukken' ★★★★
Credits
regie Liliane Brakema / tekst Anton Tjechov / met Bram van der Heijden, Joost Bolt, Bien de Moor, Anna Raadsveld, Greet Verstraete, Ali-Ben Horsting, Wim van der Grijn, Thijs van Vuure (muziek)
Over Anton Tsjechov
Anton Tsjechov (1860 –1904) was een Russische schrijver van voornamelijk korte verhalen en toneelstukken. Hij wordt beschouwd als van de grootsten uit de literatuurgeschiedenis en zijn werk wordt wereldwijd nog steeds met grote regelmaat op de planken gebracht.
Tijdens zijn studententijd in Moskou begon Tsjechov korte humoristische verhalen te schrijven, als bijbaan naast zijn studie. Toen hij in 1884 afstudeerde als arts had hij inmiddels honderd verhalen gepubliceerd. Na zijn studie legde hij zich nog serieuzer toe op zijn schrijverschap, maar bleef ook (onbezoldigd) actief als medicus – onder andere tijdens de choleraepidemie van 1892. De menselijke ellende, ziekte en dood die hij tegenkwam vormden een belangrijke inspiratiebron voor zijn latere werk, waaronder de beroemde toneelstukken Oom Wanja, De Meeuw en De Kersentuin.
Tsjechov stond met zijn toneelwerken aan de basis van het psychologisch realisme en schiep het zogenaamde 'stemmingstheater'; personages die zich gedurende het hele stuk proberen te ontworstelen aan hun uitzichtloze bestaan. Ze houden zich bezig met schijnproblemen en dramatiseren hun leven; angsten, conflicten en liefdes worden uitvergroot, uit verveling en omdat ze niet meer weten wat hun positie in de wereld is.
Vanwege zijn kritiek op de parasiterende elite en zijn sympathie voor de ‘gewone man’ werd Tsjechovs werk door de eerste communistische machthebbers als voorbode van de Russische Revolutie (1917-1923) beschouwd.