The Square2

Scapino Ballet Rotterdam
wo 1 jun ’22 20:00 - 21:20
Intuïtieve klankwerelden die de dans voortstuwen
wo 1 jun ’22
20:00 - 21:20
 • wo 1 jun ’22
  20:00 - 21:20
  Hertog Jan Zaal
  Geweest

Het toneel als ontmoetingsplek: dat is het uitgangspunt van The Square. Een nieuwe reeks avondvullende voorstellingen gemaakt door opkomend talent, waarin de artistieke samenwerking centraal staat.

Deze tweede editie gaat een internationaal gezelschap van jonge dansmakers op avontuur met de Nederlandse muzikant en producer Richard van Kruysdijk. De choreografen brengen elk hun eigen stijl en achtergrond mee en maken samen een energieke voorstelling die verrast en ontregelt.

The Square2 heeft een subtiele hint naar La Divina Commedia van Dante. De reis van het inferno naar het paradijs wordt in de voorstelling vertaald naar het hier en nu en de persoonlijke uitdagingen van de coronatijd. Voortgestuwd door livemuziek met elementen uit de dance en ambient gaan de dansers op zoek naar innerlijke, vernieuwde kracht en inzicht.

De makers

 • Ex-danser van Scapino Antonin Comestaz (Frankrijk) maakt een succesvolle carrière door als choreograaf. Met zijn absurd komische kijk op het leven maakt hij speelse stukken, waar het bekende niet meer is wat het lijkt.
 • Mario Bermudez Gil (Spanje) is choreograaf en artistiek directeur van het Spaanse gezelschap Marcat Dance. Hij heeft een intens fysieke stijl en haalt inspiratie uit wereldculturen, rituelen en landschappen.
 • De veelzijdige maker Ryan Djojokarso (Nederland) kennen we van zijn stuk While the leaves are blowing voor TWOOLS. Hij heeft een eigen artistieke signatuur en maakt toegankelijke stukken met humor die een breed en cultureel divers publiek aanspreken.

De basis voor The Square2  wordt gelegd door de muziek en videoprojecties van Richard van Kruysdijk. Van minimalistisch tot stuwend, met een arsenaal aan elektronica maakt hij collages met elementen uit de dance en ambient. Daarmee bouwt hij - samen met de dansers en choreografen - intuïtieve klankwerelden die de dans voortstuwen. 

Uit de pers
“Verstilling, dreiging, agressie, uitbundigheid én hoop golven over het toneel.” (NRC)
“As usual, Scapino does not disappoint and The Square is already proving to be a rich and fertile vein of exciting new work.” (ArtsTalk Magazine)

 • The Square1 was eerder online te zien
 • Tijdens deze voorstelling wordt er gebruik gemaakt van stroboscopisch licht

“Met The Square2, laat Scapino Ballet weer sterk en consequent uitvoerend werk zien.”

de Volkskrant

Credits

concept & regie Ed Wubbe