©Fons Meesters

Operacursus De romantische opera’s van Wagner

Leo den Oudsten
do 26 sep
19:45

Operakenner Leo den Oudsten neemt je in deze cursus mee op een ontdekkingstocht door de romantische opera’s van Richard Wagner.

 

Richard Wagner blijft, als persoon en als musicus, onderwerp van controverse en vaak emotionele discussies. Verafgoding naast volstrekte verwerping. Was hij een genie, een charlatan, een charmeur, een sluwe vos, een mytheschepper, een muziekmagiër? Zijn betekenis als muziekvernieuwer staat echter buiten kijf.

Wagner wil opera’s maken waarin alle kunsten hun plek vinden. Het ‘Gesamtkunstwerk’ met een ideale vereniging van tekst, muziek en visueel beeld. Om deze eenheid te garanderen schrijft Wagner van het begin af aan zijn eigen teksten. Hij vervangt de conventionele vorm van de opera met aria’s en ensembles door een doorlopend muziekdrama.

Zelf noemt hij zijn opera’s dan ook liever muziekdrama’s, waarin de dramaturgische opbouw belangrijker is dan de oude vormprincipes. De rol van het orkest wordt ook belangrijk en uitgebreid en is vaak symfonisch. Hierdoor schept hij een ononderbroken muzikale stroom waarin personages, ideeën en symbolen worden gekoppeld aan leidmotieven.

  • Verder op 3, 10 en 17 oktober (reservedatum 24 oktober)

Wagners Romantische opera’s

Der fliegende Holländer (1843) is Wagners eerste rijpe opera en geschreven als een dramatische ballade in één bedrijf en drie taferelen. Het centrale thema is de ‘Erlösung’ waarmee Wagner zich tot zijn laatste werk (Parsifal) zou blijven bezighouden. In dit werk past hij voor het eerst het zogenoemde ‘wagneriaanse Leidmotiv’ toe.

Tannhäuser und der Sängerskrieg auf Wartburg (1845) is een ‘Handlung’ in drie bedrijven. Ook hier is er sprake van verlossing; de verlossing van Tannhäuser door Elisabeth die zich voor hem opoffert. Het is een toegankelijke opera met een aantal bekende delen, zoals het pelgrimskoor, Elisabeths aria en de ode aan de avondster van Wolfram.

Lohengrin (1850) is Wagner meest traditionele en ‘Italiaanse’ muziekdrama in drie bedrijven. De nadruk ligt in deze opera op de zangers en de conventionele koorelementen. Een van de meest beroemde melodieën is het bruidskoor.

Deze opera’s zullen in deze cursus uitvoerig worden besproken met behulp van veel geluid- en beeldfragmenten.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie