©Florian Joahn

Best of Balanchine III

Het Nationale Ballet
do 7 nov
20:00

De balletten van George Balanchine zijn vernieuwend, inventief en tijdloos. Vaak worden ze vergeleken met de schilderijen van Picasso of de muziek van Stravinsky. In Best of Balanchine III belicht Het Nationale Ballet in drie werken de genialiteit én de enorme veelzijdigheid van deze meesterchoreograaf.

Klassiek

Een nieuwe aanwinst voor Het Nationale Ballet is Ballet Imperial op Tsjaikovski’s Piano Concerto No. 2, door Balanchine zelf bestempeld als ‘een eigentijds eerbetoon aan Marius Petipa, de vader van het klassieke ballet’. Petipa was dé choreograaf van het negentiende-eeuwse Keizerlijke Russische ballet. Balanchine – opgeleid in Sint-Petersburg – laat in dit weelderige tutu-ballet met nieuwe kostuums van François-Noël Cherpin, de verfijnde elegantie en vorstelijke grandeur van die tijd herleven.

Vernieuwend

Voor het Stravinsky Festival creëerde Balanchine in 1972 Symphony in Three Movements. Een bruisend, flitsend ballet vol sportieve en atletische elementen. Het laat zowel Balanchines grote vernieuwingsdrang als zijn uitzonderlijke muzikaliteit zien.

Entertaining

Balanchine maakte ook een flink aantal choreografieën voor Broadway. De invloed daarvan was bij zijn balletten voor New York City Ballet regelmatig zichtbaar. Zoals bij Who Cares?, op zestien songs van George Gershwin. Dit werk roept met zijn glamour, humor en vitaliteit de sfeer van het oude Broadway op.

Uit de pers:

Symphony in Three Movements verbluft door het enorme tempo (…) De scherpe, watervlugge beenbewegingen, de wijd wiekende armen, de vaak per seconde wisselende romphoudingen en de tegen elkaar in draaiende cirkels maken het voor het oog bijna ondoenlijk alles tegelijk op te nemen”  (NRC)

“Who Cares?, op een swingende instrumentale compilatie van Gershwin-songs, is een aanwinst voor Het Nationale Ballet. Dit door en door Amerikaanse stuk laat zien hoe jazzy je op spitzen te keer kunt gaan (…) Bij elk sprongetje, elke draai, denk je ‘Oooohhhh yessss, Balanchine loves showbizz”  (de Volkskrant) 

"Inventief hoofs getortel in ballet van Balanchine" (NRC Handelsblad ★★★★)

  • Gastvrouw/Gastheer De Lange Tafel: Marlies en Marcel
  • Igone de Jongh neemt afscheid Het Nationale Ballet en zal niet mee op tournee gaan met Best of Balanchine III.  Ze gaat verder als zelfstandig danseres: " Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière".

Gratis inleiding 19.15 uur

Onderdeel van:
International
De Lange Tafel

“Een seizoen bij Het Nationale Ballet is niet compleet zonder een avond Balanchine, dé choreograaf van de twintigste eeuw, die de klassieke balletmethode zowel omarmde als van binnenuit vernuftig vernieuwde.”

Het Parool
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie