©Gordon Meuleman

The Children

Het Nationale Theater
Internationale theaterhit
wo 13 nov ’19 20:30 - 22:20
Welke wereld laten we na voor onze kinderen?
wo 13 nov ’19
20:30 - 22:20
  • wo 13 nov ’19
    20:30 - 22:20
    Philipszaal

De theaterhit The Children draait om het dilemma van de babyboomer: ga ik verder met mijn comfortabele leven of ruim ik de rotzooi van mijn generatie op? Regisseur Eric de Vroedt was meteen gegrepen door het stuk: “The Children toont onze ware aard".

In een afgelegen vakantiehuisje aan de Britse kust genieten Hazel en Robin, twee gepensioneerde kernfysici, van een nieuwe levensfase; hun rustige, welvarende, welverdiende oude dag. Ze doen fanatiek aan yoga en runnen een ecologisch boerderijtje. Ze hebben na een ramp in de nabijgelegen kerncentrale hun intrek genomen in een vakantiehuisje, net buiten het besmette gebied. 
Op een dag staat, na bijna veertig jaar, hun oud-collega Rose voor de deur. Tussen de drie ontspint zich een prikkelend steekspel, vol provocatieve insinuaties. Dan doet Rose een verpletterend voorstel en stelt Hazel en Robin voor een groot dilemma.

Het Nationale Theater haalt dé Britse theaterhit van de laatste jaren naar Nederland. De jonge auteur Lucy Kirkwood is de nieuwste ster aan het Britse theaterfirmament. The Children ging in 2016 in première op West End, werd een jaar later gespeeld op Broadway en werd genomineerd voor twee Tony-awards. Internationaal gooit Lucy hoge ogen met haar politiek geëngageerde stukken en is haar werk te zien van West End tot Broadway. Volgens The New York Times schreef zij ‘een verbijsterend en opwindend stuk, vol kippenvelmomenten en suspense’.

Regisseur Eric de Vroedt was meteen gegrepen door het stuk: “De aanpak van de klimaatcrisis begint bij het besef dat we al decennia opgezadeld zitten met een verkeerd verhaal over wie wij zijn. De mens is tot veel meer in staat dan inhaligheid en vernietigingsdrang. The Children toont onze ware aard - waar we misschien even aan moeten wennen. Het stelt ons een levenshouding voor die we de komende decennia keihard nodig zullen hebben.” 

  • Er is een beperkt aantal papieren (gedrukt op gerecycled papier) programmaboekjes aanwezig op de voorstellingsavond, maar je kunt ook gebruikmaken van de duurzame optie.

Nagesprek Het Laatste Woord

Alle bezoekers zijn na afloop van de voorstelling welkom bij Het Laatste Woord, een nagesprek voor en door bezoekers. Een voorstelling heeft even tijd nodig om te bezinken. Misschien roept de voorstelling vragen bij je op en ben je op een of andere manier geraakt. We praten na met alleen bezoekers en een gespreksleider, dus zonder het gezelschap. Wat heb je gezien? Wat heeft je geraakt? Heb je iets gemist? kunnen vragen zijn die tijdens Het Laatste Woord aan bod komen. Is het mogelijk om op een manier over theater na te praten zonder een (snel) oordeel klaar te hebben?

Het nagesprek is gratis en vindt plaats direct na afloop van de voorstelling (ongeveer 22.25 uur, Kameleon) Het duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Het Parktheater zorgt voor een gespreksleider, een drankje en een hapje. Je kunt je hier aanmelden voor het nagesprek

Podcast van The Children

In deze podcast vertelt acteur Stefan de Walle je over zijn nieuwste rol in The Children, over de schrijfster Lucy Kirkwood, en over zijn bezoek aan de kerncentrale in Borssele. Met een exclusief fragment uit het stuk door medeacteurs Antoinette Jelgersma en Sylvia Poorta. Beluister hier de podcast via Soundcloud

Uit de pers: 

"The Children snijdt nogal wat onderwerpen aan die geschikt zijn voor een pittige discussie achteraf." (Volkskrant ★★★) 
"Keurig relatiedrama met een apocalyptisch sausje" (Trouw ★★★)
“Kirkwood toont zich een begenadigd dramaschrijver die precies weet wat ze verhult en onthult.” (NRC ★★★★ )
"Denk aan een mengsel van Demonen, Who’s Afraid of Virginia Woolf en Betrayal.” (Theaterkrant)
"Antoinette Jelgersma, Sylvia Poorta en Stefan de Walle spelen intelligent en met flair" (Trouw)

Gratis inleiding 19.30 uur
Gratis nagesprek 22.25 uur (Kameleon)

"‘The Children’ is intelligent drama over nalatenschap en verantwoordelijkheid" ★★★★

NRC Handelsblad

Credits

met Antoinette Jelgersma, Stefan de Walle, Sylvia Poorta / regie Eric de Vroedt / tekst Lucy Kirkwood / vertaling Rik van den Bos

 

Welke wereld geven we door aan onze kinderen?

In The Children krijgen babyboomers de rekening gepresenteerd van hun eigen kortetermijndenken. Wat zeg jij straks tegen jouw kinderen en kleinkinderen, als ze je vragen: “Waarom heb jij er niets aangedaan toen je de keuze had?”
Die vraag stelde Het Nationale Theater zich ook en koos voor een duurzame manier van produceren. Zo werden alle kostuums gemaakt van bestaande kledingstukken. Het decor moest in één vrachtwagen passen (in plaats van in twee). En de meubels op het toneel zijn al voor eerdere voorstellingen gebruikt.  Kleine spoiler:  Er komt een enorme regenbui voor in het stuk. Je denkt misschien dat daar liters water voor gebruikt worden. In werkelijkheid is het een pak rijst dat elke avond netjes opveegt wordt, zodat het de volgende dag weer gebruikt kan worden. 

Meer weten over de voorstelling? Beluister de podcast met acteur Stefan de Walle: 

Open Dag Parktheater

Op zondag 4 september gaan onze deuren wagenwijd open en trakteren we jong en oud op gratis sneak previews van seizoen 22/23.

Met onder andere Kruimeltje, Rayen Panday, Assepoester, Opera Zuid, Before After en Merijn Scholten.

 

Meer info