©Annaleen Louwes i.s.m. Vruchtvlees

Eindspel

Theater Rotterdam
wo 30 okt ’19
20:30 - 21:55
  • wo 30 okt ’19
    20:30 - 21:55
    Philipszaal

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon één van de grootste toneelauteurs van de 20e eeuw, Samuel Beckett, als geen ander. Na het bejubelde Revolutionary Road brengt regisseur Erik Whien nu Becketts Eindspel op het toneel. 

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven. Zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov. De bejaarde ouders van Hamm, Nagg en Nell, leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is gaan ze door. Ze spelen hun eindspel.

En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit. Met droge terzijdes en snelle taalspelletjes maakt hij van Eindspel een lichtvoetige tragedie. 

 

Uit de pers:

"Samuel Beckett pelt het leven af tot de kern" (Telegraaf ★★★★)
"Uit het absurdisme van Beckett ontsnappen is onmogelijk" (NRC ★★★★)

Gratis inleiding 19.30 uur 

"Hans Croiset en René van ‘t Hof zijn fenomenaal in deze lichte, absurde regie van Samuel Becketts Eindspel" ★★★★★

Volkskrant

Credits

met Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn / tekst Samuel Beckett / regie Erik Whien / dramaturgie Rob Klinkenberg 

Over Samuel Beckett

Het werk van Samuel Beckett is een grote inspiratie voor regisseur Erik Whien. Met zijn heldere taalgebruik en minimale setting creëert hij een wereld waarin grote levensvragen aan het licht komen. Hoe ga je om met eindigheid? Het is deze vraag die Beckett met zoveel absurditeit en spelplezier te lijf gaat dat daarin een ontroerend antwoord schuilt. 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie