wo 12 feb ’20 19:45 - 22:00

Cursus Filosofie IV: Wij zijn onze geest

Rob van Gerwen
Cursus boordevol voorbeelden en filosofische analyses
wo 12 feb ’20
19:45 - 22:00

Door nieuwe technologie en de nadruk op alles wat meetbaar is, wordt de levenswereld van de mens, en onze geest, bedreigd. Rob van Gerwen biedt met deze cursus handvaten voor een uitweg door middel van een nieuwe filsofische houding.  

In zijn boek Zullen we contact houden uit 2018 stelt Rob van Gerwen een pijnlijke, maar noodzakelijke diagnose: we communiceren alleen nog maar via apparaten. Door nieuwe technologie en de nadruk op alles wat meetbaar is, wordt de levenswereld van de mens, en onze geest, bedreigd. Onze menselijkheid staat op het spel.

Gelukkig biedt Van Gerwen een uitweg. We moeten een nieuwe filosofische houding ontwikkelen waarin er ruimte is voor de menselijke subjectiviteit. Kunst is de praktijk die aan onze subjectiviteit is toegewijd.
Zijn boek is de leidraad voor een nieuwe, levendige cursus, boordevol voorbeelden en filosofische analyses.

  • Verder op 19 feb en 4 & 11 maart

Programma

donderdag 12 februari: totaliteitsfantasieën
De geest staat onder druk, hoewel hij de kern van ons leven vormt. Van Gerwen schetst de tegenstelling aan de hand van onze totaliteitsfantasieën: een alwetende god, totale objectivistische wetenschappelijke kennis en, recent, big data-analyses. Die zouden allemaal beter zijn dan ons eindige subjectieve perspectief op de werkelijkheid waarin we leven.

donderdag 19 februari: praktijken en de moraal
De leefwereld is die van praktijken en de moraal. Wat zijn de kenmerken van praktijken (aanwezigheid, lichamelijke logica, deugden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en toewijding, authenticiteit, aankijken, contact) en welke rol spelen de wetenschappen en ‘het internet’ daarin? Mag ‘het internet’ (Twitterstormen) morele keuzes forceren?

donderdag 4 maart: waarneming en de geest
Hoe moeten we waarneming en de geest begrijpen? Vinden die plaats in onze hersenen en zien we ze in onze MRI-scans? De geest en onze waarneming zijn wel subjectief, maar niet privaat: we delen ze met de werkelijkheid en met anderen en precies dat is cruciaal voor ons leven.

donderdag 11 maart: Kunst (beeld, af-beelding, voor-beeld)
Hoe zit het met de verhouding tussen het beeld van onze waarnemingen en de afbeeldingen die we er van maken? Kunnen we elkaar en onszelf authentiek afbeelden? Wat betekenen aanwezigheid (waarneming) en afwezigheid (online, afbeelding) voor ons handelen en de moraal? De moraal worstelt met de invloed van het internet, gelukkig; maar graaft deze diep genoeg? Hoe kan subjectiviteit zich verdedigen? In de kunst? 

Over Rob van Gerwen


Rob van Gerwen (1957) is senior docent filosofie van de kunsten aan de Universiteit Utrecht en is directeur van Consilium Philosophicum. Hij publiceerde zeven boeken en vele artikelen, is hoofdredacteur van het internationale, wetenschappelijke tijdschrift Aesthetic Investigations en vicevoorzitter van het Nederlands Genootschap voor Esthetica.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie