©Reyer Boxem

GAS

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. Noord Nederlands Toneel
za 28 sep
19:00

GAS is zo’n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst die vol humor de maatschappelijke catastrofe verweeft met een indringend familiedrama van drie generaties Groningers.

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met GAS: "Groots theater over nationale tragedie", kopte NRC Handelsblad en gaf vijf sterren. Trouw en de Volkskrant adviseerden dringend om naar Groningen af te reizen. Dat hoeft dus niet meer nu de tintelende familiekroniek naar het Parktheater komt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. De jaren zestig. Als de gasbel net is ontdekt – denkt eigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Hierdoor raken de levens van zijn dochters en de mannen van de NAM onlosmakelijk met elkaar verbonden.

GAS is onderdeel van de Officiële Juryselectie 2019 van het Nederlands Theater Festival. Dit is voor Toneelgroep Jan Vos de tweede keer dat een voorstelling wordt uitgeroepen tot beste van het afgelopen seizoen; Mansholt werd in 2015 geselecteerd.


Uit de pers:

"De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt." (de Volkskrant)
"Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune." (Trouw ★★★★)
"Gas is een schokkend meesterwerk (…) In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien." (Theaterkrant ★★★★★)
"Drie uur smakelijk genieten." (Dagblad van het Noorden ★★★★)
"Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid." (De Groene Amsterdammer)

Groots theater over nationale gas-tragedie

NRC ★★★★★

Credits

tekst Tjeerd Bischoff / regie Jeroen van den Berg / muziek Jaap van Keulen / spel Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie