GAS

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. Noord Nederlands Toneel
za 28 sep
19:00

GAS is zo’n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst die vol humor de maatschappelijke catastrofe verweeft met een indringend familiedrama van drie generaties Groningers.

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met GAS: "Groots theater over nationale tragedie", kopte NRC Handelsblad en gaf vijf sterren. Trouw en de Volkskrant adviseerden dringend om naar Groningen af te reizen. Dat hoeft dus niet meer nu de tintelende familiekroniek naar het Parktheater komt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. De jaren zestig. Als de gasbel net is ontdekt – denkt eigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Hierdoor raken de levens van zijn dochters en de mannen van de NAM onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Uit de pers
"De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt." (de Volkskrant)
"Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune." (Trouw ★★★★)
"Gas is een schokkend meesterwerk (…) In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien." (Theaterkrant ★★★★★)
"Drie uur smakelijk genieten." (Dagblad van het Noorden ★★★★)
"Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid." (De Groene Amsterdammer)

"Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama."
NRC Handelsblad

Credits

Tekst: Tjeerd Bischoff
Regie: Jeroen van den Berg
Muziek: Jaap van Keulen
Spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff
Foto: Reyer Boxem

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie