©Bart Grietens

De achterkant van Eindhoven

Het Zuidelijk Toneel
di 17 sep ’19 - za 21 sep ’19
Hoeveel kost een pistool in Eindhoven?
di 17 sep ’19
-
za 21 sep ’19

Na de succesvolle voorstelling Lampenmakers, over Philips, duikt Het Zuidelijk Toneel opnieuw in Eindhoven. En wel in de achterkant.

Een drankje, een blowtje, een pilletje, een lijntje: het klinkt onschuldig. Gebruik jij wel eens wat? Drugs voorzien in een breed gedragen behoefte. De bijbehorende criminaliteit is een gevolg van onze diepe verlangens naar spanning en verdoving. In De Achterkant van Eindhoven duiken we dieper in de verborgen samenleving achter de drugscriminaliteit in deze stad. 
 

Tieners die in de derde persoon spreken, mannen die het liefst zwijgen, een wijk met verschillende gezichten, een door spijt gepijnigde oude man. De Achterkant van Eindhoven is een collage voorstelling in vijf delen. Elk met een eigen kleur, een eigen karakter, maar samen vormen ze een spannend, thrillerachtig geheel.
 

De Achterkant van Eindhoven is niet waargebeurd. Het is geen pamflet, noch een preventieproject. Het verheerlijkt niets, velt geen oordeel en geeft geen antwoorden. Het stuk verwart en het stelt gerust, roept vragen op en levert gegarandeerd een goed gesprek op over broederschap, zwijgen én Eindhoven.


"Drugscriminaliteit wordt met veel lawaai afgekeurd, maar tegelijkertijd smullen we van de romantische kant ervan. The Godfather en Scarface domineren de filmcanon, Breaking Bad en The Sopranos behoren tot de best bekeken en gewaardeerde series ooit, en de boeken over Holleeder vliegen de winkel uit. Die dubbelheid hebben we in de voorstelling verwerkt." - Diederik Stapel

  • Gastvrouw/gastheer De Lange Tafel op vrij 20 sep: Carla en Léon

Gratis inleiding 19.30 uur

Credits

tekst A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel / regie Joris van Midde & Bram van der Kelen / spel Björn van der Doelen, Marcel Osterop, Erwin Boschmans, Mike Weerts, Pietju Bell e.a. / dansers Kelian Cieslak & Silvan Vasilda / coach jonge spelers Fresku / dramaturgie Piet Menu
 

Tentoonstelling

In de maanden voorafgaand aan de voorstelling De achterkant van Eindhoven is er ook gewerkt aan een bijbehorende tentoonstelling. De tentoonstelling legt de achterkant van Eindhoven in cijfers bloot. Hoeveel kost een pistool in deze stad? Hoeveel drugslaboratoria zijn er afgelopen jaar in de stad opgerold? Hoeveel geld gaat erom in de wietteelt? Wat levert het op om je zolder beschikbaar te stellen voor de wietteelt en wat zijn de gevaren?

Maar cijfers alleen zijn niet genoeg. Daarom toont de tentoonstelling ook wat er zich aan de achterkant van de cijfers afspeelt: de verhalen van jonge mensen in conflict met de wet. Om die verhalen uit de detentiecentra op te diepen, werkte Het Zuidelijk Toneel (HZT) samen met Young in Prison (YIP). Jongeren in detentiecentra doorliepen onder begeleiding van HZT en YIP een proces dat uitmondde in de verhalen die zichtbaar zijn in de tentoonstelling. De achterkant van Eindhoven-tentoonstelling is gratis te bezoeken in de foyer van het theater.