do 27 feb ’20 20:30

Achttien

Het Zuidelijk Toneel
Je ben vluchteling en wordt achttien...
do 27 feb ’20
20:30
  • do 27 feb ’20
    20:30
    Pand P Grote Zaal

Regisseur Bram Jansen en zijn team doen een poging om het systeem achter het migratievraagstuk in kaart te brengen. Ze spraken hiervoor met achttien mensen uit de ‘vluchtelingenketen’: van hulpverleners tot rechters, van maatjes tot sceptici en van statushouders tot jongeren die in illegaliteit leven.

Je wordt achttien. Vanaf nu mag je alcohol drinken, autorijden en stemmen, én je ouders hebben niets meer over je te zeggen. Tenminste, zo ziet het er ongeveer uit voor een achttienjarige die in Nederland is geboren.
Maar als je hier als vluchteling in je eentje naartoe bent gekomen is de feestvreugde beperkter. Dan zijn er grofweg twee opties: erkenning of illegaliteit. In beide gevallen sta je er alleen voor. Achttien zoomt in op een ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld.

Op basis van het verhaal van een achttienjarige vluchteling onderzoeken Bram Jansen en acteurs Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans, Serin Utlu en Zineb Fallouk de grenzen van empathie. Een cast van geëngageerde acteurs met nevenfuncties als sociaal werker of vrijwilliger gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe goed te doen?’ en ‘Waar trekken we een grens?’. Hoe verder het onderzoek, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn. 
Geen links of rechts betoog. Geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld.

  • Locatie: Pand P (Leenderweg 65)
  • Excl. consumptie

Credits

regie Bram Jansen / van en met Serin Utlu, Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans en Zineb Fallouk

Over


Bright O. Richards
is acteur en schrijver. Hij vluchtte in 1993 uit de burgeroorlog in Liberia. Richards ging met een beurs van het UAF naar de theateracademie in Arnhem. Hij speelde daarna in diverse producties en gezelschappen, waaronder het Ro Theater.

Bram Jansen (1988) studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met Kijken naar Julie, een eigenzinnige studie van Freule Julie van Strindberg. Daarnaast werkt hij als regisseur voor Theater Oberhausen (Duitsland), Toneelgroep Maastricht en Schauspielhaus Zürich (Zwitserland).

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie