De Grote Oorlog (Theaterweekend)

Hotel Modern & Arthur Sauer
za 26 jan
20:30
 • za 26 jan
  20:30 - 21:30
  Philipszaal
  Geweest

In de jaren 1914-1918 schreven miljoenen soldaten vanuit de loopgraven brieven naar hun dierbaren. Miljoenen stierven in het vuur en de modder, miljoenen kwamen thuis met verhalen die niet verteld of gehoord konden worden. Zoals na elke oorlog.

Wat oorlog met je doet als militair, is met geen pen te beschrijven. Oorlog is ook niet voor te stellen voor wie nooit aan het front heeft gelegen. En desondanks lukt het de makers van De Grote Oorlog al 17 jaar lang het publiek in de huid te laten kruipen van een oorlogssoldaat. Je wordt als toeschouwer volledig meegezogen in een levend landschap, een boerendorp dat door aanhoudende bombardementen verandert in een slagveld vol lijken. De ijzersterke verbeeldingskracht van de onzichtbare cast werkt verpletterend. 

De Grote Oorlog maakt de ervaringen van de soldaten voelbaar. Op het toneel staat een miniatuur filmset: het landschap van het westelijk front nagebouwd met potgrond, peterselie en roestige spijkers. Het resultaat wordt gefilmd en levensgroot geprojecteerd. Gerauschmacher Arthur Sauer levert het geluid. Gesproken getuigenissen en authentieke brieven van soldaten begeleiden de beelden.

"Niemand in de zaal die de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) bewust heeft meegemaakt. En toch mag deze niet worden vergeten", vindt artistiek leider Pauline Kalker van het Rotterdamse theatercollectief Hotel Modern. "De Eerste Wereldoorlog was een hel, een mensenlevens verslindende oorlog. Ontelbare soldaten, veelal nog in de tienerjaren, zijn totaal onnodig omgekomen.’’

Theatergroep Hotel Modern staat bekend om hun voorstellingen waarin miniatuurwerelden tot leven komen. De Grote Oorlog ging in 2001 in première, won diverse prijzen en werd een wereldhit: de voorstelling speelde o.a. in Parijs, Rome, Moskou, Milaan, Hong Kong, Singapore, Australië en Los Angeles.


Uit de pers
"Het is net echt. Het is de enige juiste stijl om het onvoorstelbare draaglijk te maken" [...] "deze voorstelling, die stil maakt, doet een ongekend beroep op de verbeelding" (NRC) 

 • Deze voorstelling is onderdeel van het Nationaal Theaterweekend
 • Prijs is € 10 + €1 servicekosten = € 11
 • Excl. consumptie
 • Gratis inleiding om 19.30 uur 

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie