De wereld volgens John

Het Nationale Theater
wo 29 mei
20:30
  • wo 29 mei
    20:30 - 22:15
    Philipszaal
    Geweest

“We zijn in de lucht, we staan aan! Welkom bij de Wereld volgens John, waar we naast het nieuws graag linkse gekkies verslaan.”

De wereld volgens John is een geestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ tegen de mensen die diens ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun 'natuurlijke plek' niet kennen.

Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap. Net als bij The Nation gaat regisseur Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag.
Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.

Juni 2019. Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En, in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

We zijn live in de uitzending van De wereld volgens John. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot (de (im)populaire, populistische volksmenner uit The Nation) verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur.

In zijn show is John in contact met inbellers; omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd. Tijdens de voorstelling zit het publiek in de uitzending van De wereld volgens John en is live getuige van de man die zichzelf heeft opgesloten in het gorillaverblijf.

Uit de pers
“Alles prachtig uitvergroot in De wereld volgens John” (Parool)
"Een magistrale voorstelling" (Trouw ★★★★★)

 

“De voorstelling schept een treffend beeld van de maatschappelijke onvrede die tot modern rechts-populisme leidt.”

NRC

Credits

Met: Mourad Baaiz, Bilal Bachir, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Betty Schuurman en Joris Smit. Choreografie: Alida Dors
Fotograaf: Gordon Meuleman en Bas de Brouwer

Regisseur Eric de Vroedt schreef een tekst over zijn drijfveren om deze voorstelling te maken:

Beste bezoeker,

Vorig seizoen bezocht u misschien The Nation in Parktheater Eindhoven. Wat fijn dat u daarbij was! Ik ben enorm trots op deze voorstelling waarvoor ik de Toneelschrijfprijs 2018 won. The Nation was een groot succes, maar eigenlijk ontbrak er iets. En dat wil ik met mijn nieuwe voorstelling De wereld volgens John goedmaken. Een van de personages uit The Nation was John Landschot, de populistische volksmenner die strijdt tegen zowel de islamisering als tegen de macht van de elite. Ik realiseerde me dat we te weinig aandacht hebben gehad voor het verhaal van de zogenaamde ‘boze witte man’.

Ik nodig u graag uit om naar De wereld volgens John te komen. Dit keer overigens geen marathonvoorstelling van 5 uur, nee, De wereld volgens John duurt 1 uur en 50 minuten en dendert als een testosteronbom over u heen.

Bij ‘boze witte mannen’ denken we aan ‘gele hesjes’ en aan politieke leiders als Trump, Erdogan, Orbán en Baudet. De autoritaire populistische politiek lijkt ook in Nederland voet aan de grond te hebben gekregen. Baudet overtuigt zijn kiezers met het beeld van een verloren verleden, dat superieur is aan het heden en daarom moet worden hersteld.

Zijn kiezers geloven dat onze gevestigde cultuur in het gedrang zit en dat de zorgen over klimaatveranderingen overtrokken zijn. Wie zijn deze kiezers? ‘Idioten’, zoals columnist Prem Radhakishun ze noemde in De Wereld Draait Door? ‘Deplorables’, zoals Clinton destijds de kiezers van Trump wegzette?

In de aanloop naar deze voorstelling heb ik mij ondergedompeld in de Haagse arbeiderswijk Duindorp. Een autochtone volksbuurt waar eenheid en samenhang hoger in het vaandel lijken te staan dan vrijheid en diversiteit. In de dagen tussen kerst en Oud & Nieuw ben ik meerdere malen op het Zuiderstrand geweest om de bouw van het Duindorpse Vreugdevuur te aanschouwen. Ik voerde gesprekken over imago en racisme, over trots en teleurstellingen. ‘Vroeger was je, als je het ouderlijk huis verliet, verzekerd van een huis in Duindorp’, hoorde ik veel, ‘maar tegenwoordig kunnen alleen rijken hier nog iets kopen.’ Hoewel de wijk kampt met een negatief imago, omdat bewoners in de media worden bestempeld als racisten of asocialen, werd ik hartelijk ontvangen en getroffen door de sterke gemeenschapszin.

De wereld volgens John, geschreven door Joeri Vos, spaart niets of niemand. Iedereen wordt bekritiseerd op een provocatieve en speelse manier. Het verhaal speelt zich af in Duindorp, maar gaat over thema’s die ook in Groningen, Zwolle of Venlo leven. Ik wil in deze voorstelling de ‘boze witte man’ serieus nemen, zonder hem op een blok te hijsen. Ik probeer hem te doorgronden en me in hem in te leven. Dat behoort überhaupt tot de taak van theater.

Hopelijk zie ik u bij De wereld volgens John!

Eric de Vroedt
artistiek leider van Het Nationale Theater 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie