Het duel

Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool
di 22 jan
20:30
  • di 22 jan
    20:30 - 22:40
    Philipszaal
    Geweest

Jeroen De Man (Ondertussen in Casablanca, Ondine) regisseert Het duel, een toneelbewerking van de beroemde novelle van Anton Tsjechov, met in de hoofdrollen Joris Smit en Jacob Derwig. Een koortsachtige toneelavond als een speelfilm, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.

Lajevski (Joris Smit) en zijn geliefde Nadezjda (Violet Braeckman) zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft, smoorverliefd, voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel en zelfhaat. In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski de evolutie van de mensheid schaden, leidt deze provocatie tot de ultieme survival of the fittest: een duel op leven en dood.

Met Het duel gaat een ‘nieuwe’ Tsjechov in première bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Niet eerder was deze roman op het Nederlands toneel te zien. Acht fantastische acteurs bouwen samen een Tsjechoviaanse wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit.

Uit de pers
"In een haast absurdistisch, lichtvoetig filosofisch steekspel storten de acteurs zich met veel humor en soms bijna over de top-spel op een stuk dat in de kern nogal ernstig is" (Telegraaf ★★★★) 

Het Tsjechov-Duel - 19.30 uur gratis interactieve inleiding
Onderscheidt u een Russische klassieker van Bouquetreeksroman? En Russen van hipsters? Neem voorafgaand aan de voorstelling deel aan het Tsjechov-Duel! In deze quiz wordt u op een ludieke, interactieve manier voorbereid op Het duel van Jeroen De Man. U hoeft niets van Tsjechov te weten om mee te doen: gokken is, net als in het stuk, essentieel. De finalisten vechten in een duel uit wie er met de prijs naar huis gaat.

  • Regie: Jeroen De Man. Met: Joris Smit, Jacqueline Blom, Jacob Derwig, Jaap Spijkers e.a.
  • 19.30 uur een interactieve inleiding (gratis toegankelijk)
  • Tip: Theaterdiner (extra) en/of Café-arrangement 

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie