Profs op het podium 2

Jan van den Berg
wo 6 jun ’18 20:30
wo 6 jun ’18
20:30
  • wo 6 jun ’18
    20:30
    Philipszaal
    Geweest

Voor het vierde jaar op rij komt theatermaker en ‘wetenschaps-vriend’ Jan van den Berg naar het Parktheater met zijn succesvolle programmareeks Professoren op het Podium. Deze avond heeft als thema Technologie 4.0. Het format van de avond is even avontuurlijk als eenvoudig: drie topwetenschappers uit drie verschillende disciplines ontmoeten elkaar op het toneel. In de combinatie van mini-colleges, een talkshow en filmfragmenten vertellen en verbeelden ze hun onderzoeksavonturen.

De gasten
Julia Cramer is natuurkundige en wetenschapscommunicator. Onlangs ontving zij de Minerva prijs 2017 voor haar promotie onderzoek op het gebied van quantumwetenschap en -technologie; dé wetenschap van de 21e eeuw. Julia is als postdoc verbonden aan de onderzoeksgroep ‘Wetenschapscommunicatie en Samenleving’ van Ionica Smeets, aan de Universiteit Leiden. Daarnaast werkt zij als outreach coördinator voor QuTech, het wereldberoemde onderzoekscentrum voor quantumcomputing en quantum internet (van TUDelft en TNO).

Liesbeth Janssen is universitair docent aan de faculteit Technisch Natuurkunde van de TU/e. Onlangs ontving zij een START-UP Grant van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Liesbeth wil glas beter begrijpen. Ondanks de overvloed aan glas, is het een wetenschappelijk mysterie. Met haar onderzoek wil ze een algemene theorie van glas ontwikkelen. Haar theorie moet helpen met het ontwikkelen van nieuwe materialen, maar ook het begrijpen van medische ziekten zoals astma. Hiervoor werkt ze samen met het laboratorium voor celbiologie in Harvard (USA).

Bart Brouwers is hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en oprichter van E52, “een onafhankelijk journalistiek platform dat zich richt op (duurzame) innovatie, de economie van innovatie en de manier waarop dat geheel is ingebed in de Brainport regio Eindhoven”. Van 2002 tot januari 2006 was Bart hoofdredacteur van Dagblad De Limburger. Van januari 2006 tot december 2009 was hij hoofdredactuer van Sp!ts en van 2010 tot 2015 leidde hij de lokale online activiteiten van de Telegraaf Media Groep. Daarnaast was hij onder meer lid van de Raad voor de Journalistiek en van de jury van de Zilveren Camera.