Vals

NTGent & Het Nationale Toneel
do 14 nov
20:30
 • do 14 nov
  20:30 - 22:10
  Philipszaal
  Geweest

Over waarheid en leugen
Kat en Sis. Twee zussen – de ene een ouder wordende theateractrice, de andere een bekend gezicht van op de televisie – wachten in een politiecel. Ze worden verdacht van een dodelijk verkeersongeluk. In afwachting van het verhoor spelen de gevoeligheden op: de zussen koesteren ingesleten oordelen over elkaar, maar willen elkaar ook in bescherming nemen. Pas wanneer Ge in hun cel belandt sluiten ze de rangen: Ge is de enige getuige van het ongeval.
Vals toont hoezeer ons zelfbeeld afhankelijk is van het beeld dat anderen van ons hebben. We scheppen een fictie om onze zwaktes te verdoezelen.

In Vals zien we twee vrouwen die, geconfronteerd met een onvoorziene gebeurtenis, gedwongen worden om in de afgrond te kijken waar ze altijd al voorstonden, maar die ze vakkundig hebben genegeerd. Panisch klampen ze zich vast aan oude zekerheden. Leven wordt overleven. Kunnen ze zichzelf helpen? Kunnen ze elkaar helpen? Is het toneel een middel om van de afgrond weg te blijven?
 

Uit de pers:
(...) Vals gaat, daarentegen, over disharmonie en wanklank. Over waarheid en leugen, over vertrouwen dat beschaamd wordt. (De Standaard)
Zo krijgen we een toneelavond waar elke speler schittert. En zien we waarom Johan Simons zo'n reputatie heeft als acteursregisseur. (Cobra.be
)
‘Waarde is echt’ – het is misschien wel de grootste leugen van Vals. Want waarde wordt toegekend, betekenis gegeven, en dat geldt op veel niveaus. Johan Simons zet het cultuurdebat dat de laatste weken weer oplaaide op scherp. (De Morgen)
 

 • Vals is – na Zus van en Gif – de derde tekst die NTGent speelt van de Nederlandse auteur Lot Vekemans (beide werden bejubeld in de pers en meermaals bekroond)
 • Met: Elsie de Brauw, Bert Luppes en Betty Schuurman. Regie: Johan Simons
 • Harpiste: Gwyneth Wentink
 • website NTGent
 • Voorstelling in de serie Ontroerend Goed Vals from NTGent on Vimeo.
 Bekijk de online inleiding van Vals
:

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie