Dantons dood

Toneelgroep Amsterdam
di 1 apr
-
wo 2 apr
 • di 1 apr
  20:30 - 23:10
  Pauze 21:55
  Philipszaal
 • wo 2 apr
  20:30 - 23:10
  Pauze 21:55
  Philipszaal

Het dodelijke mechanisme van revolutie
Dantons dood (1835) van Georg Büchner is een briljante bespiegeling over idealisme, opportunisme, macht en geweld. Ooit streden Robespierre en Danton - kopstukken van de Franse revolutie – voor dezelfde idealen. Maar hun relatie is vergiftigd door achterdocht en meningsverschillen. Als Robespierre met bot geweld een volksdemocratie wil vestigen, schrikt Danton terug voor de fatale gevolgen van zo’n schrikbewind. Robespierre veroordeelt echter alle afvalligen en weifelende medestanders tot de guillotine.
Net als bij zijn radicale bewerking van Shakespeares Macbeth - die hij vorig seizoen nog bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde - maakt Johan Simons van Dantons dood een voorstelling over onze tijd: een periode geregeerd door angst en afnemende solidariteit waarin pragmatisme zegeviert en idealen verdacht worden gemaakt.

Uit de pers
"De regisseur heeft het lef gehad Büchner te actualiseren en juist nu op te voeren, en tegelijk die tegenkrachten ruim baan gegeven. Daarna is met horten en stoten van Dantons Dood ware theaterkunst gemaakt." (De Volkskrant***)
"Het is knap hoe Gijs Scholten van Aschat als Robespierre en Hans Kesting als Danton de ideeënmachines die hun personages zijn nog enige menselijke lagen weten mee te geven." (Trouw****)
"Tientallen kleurrijke wijkbewoners (het volk) nemen letterlijk hun intrek op het toneel, in het door Jan Versweyveld als een soort buurthuis ontworpen decor." (De Telegraaf)
 

 • Regisseur Johan Simons, intendant van de Münchner Kammerspiele, leidde eerder ZT Hollandia en NTGent
 • Met: Dragan Bakema (vervangt Fred Goessens), Hans Kesting, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Bart Slegers
 • Beide dagen inleiding om 19.30 uur
 • Dwars door de voorstelling loopt De Oversteek onder leiding van Adelheid Roosen: honderd bewoners uit Eindhoven nestelen zich  in de voorstelling. Als de tekst gedaan is, rollen zij hun matjes uit op het podium en maken zich klaar voor de nacht. De volgende ochtend wacht hen een gezamenlijk ontbijt onder het motto: vrijheid - gelijkheid - broederschap. Want ook de schouwburg is een buurthuis, een plek om te verblijven Meer informatie>>
 • Toneelgroep Amsterdam is ook te zien op 20 en 21 sep, 6 dec, 12 apr en 4 jun
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie