Le Chat Noir

Scapino Ballet Rotterdam
za 9 mrt ’13 20:00 - 21:55
za 9 mrt ’13
-
ma 30 nov ’99
20:00 - 21:55
 • za 9 mrt ’13
  -
  ma 30 nov ’99
  20:00 - 21:55
  Pauze 20:45
  Hertog Jan Zaal
  Geweest

Bohemien inspiratiebron voor bezielende dansavond
Theatercafé Le Chat Noir was een populaire broedplaats voor artiesten uit het variété, cabaret en muziek tijdens de Fin de Siècle in Parijs en trekpleister voor de culturele bohemien. Hiermee begint voor de kunstenaarswijk Montmartre een roemruchte periode als kloppend hart van Parijs, waarin kunstenaars elkaar inspireren en chansonniers vol melancholie zingen over het leven en de liefde. Voor artistiek leider Ed Wubbe is dit het vertrekpunt voor zijn gelijknamige choreografie ‘Le Chat Noir’. Wubbe combineert de muzikale poëzie in chansons van onder anderen Édith Piaf en Jacques Brel met de operateske muziek van Jacques Offenbach.

‘Resident choreographer’ Felix Landerer laat zich inspireren door Eric Satie, behalve een geniale Franse componist ook bohemien van het eerste uur en vaste bezoeker van Le Chat Noir. Landerer vroeg de Duitse componist Christof Littmann een moderne bewerking te maken van muziek van Satie. Met zijn vloeiende dansstijl maakt Landerer robuuste sculpturen in beweging.

Op muziek van de Franse jazzcomponist Pierre Louis Garcia-Leccia creëerde huischoreograaf Marco Goecke in 2009 een van zijn beste stukken voor Scapino. In ‘Supernova’ vindt de ongeremde originaliteit van Goecke een bondgenoot in de vrijheid van de jazz. 

De pers over 'Le Chat Noir'
"Landerer heeft gevoel voor compositie" (De Volkskrant)
"Het is de sfeer van getormenteerde zielen die het leven tot kunst verklaarden, die Wubbe vooral in de solo’s goed weet te treffen" (Trouw)
"prachtoptredens van Bonnie Doets, die met smaak een wat liederlijker vrouwspersoon portretteert" (NRC Handelsblad)
"Allerminst saai is ook Ivan Montis in zijn dans op Jacques Brels razendsnelle ‘Vesoul’." (NRC Handelsblad)
"Landerer slaagt er opnieuw in hedendaagse dans op een verrijkende manier, zonder trucs, met urban dansstijlen te injecteren." (NRC Handelsblad)
 

 • Muziek: Erik Satie, Claude Debussy, Jacques Brel, Edith Piaf e.a.
 • Tip: Dinerarrangement mogelijk
 • Gratis inleiding 19.15 uurInspiration for a stirring evening of dance
Le Chat Noir cabaret was a popular gathering place for artists, comedians and composers in fin de siècle Montmartre, the Parisian artist’s quarter. The bohemian influence on France’s rich musical repertoire is the starting point for the three resident choreographers of the Scapino Ballet Rotterdam: It recalls the passionate artist, intellectual and romantic, leading a dissolute existence on the streets. This was an escape from the superficiality of the bourgeois life. In this period, art became the mirror of the soul, and this permeated French music into the next century. From prelude and nocturne to chanson, from Satie and Barbara, by way of Ravel, Piaf and Brel.
 

 • With choreographies by Marco Goecke, Ed Wubbe, and others
 • Music: Erik Satie, Claude Debussy, Jacques Brel, Edith Piaf, and others
 • Tip: Dinner can be arranged (see our website)