Mark David

Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Maastricht | Theateralliantie
vr 12 jan ’24 en za 13 jan ’24
Topacteurs in vlijmscherp familiedrama
vr 12 jan ’24
en
za 13 jan ’24

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn, met een topcast van maar liefst twaalf acteurs, waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok. 

Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. De drie gebroken generaties gaan meedogenloos en nietsontziend de confrontatie met elkaar aan waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt. De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en live muziek maken dit toneelstuk van het hoogste niveau boeiend tot de laatste seconde. De regie is in handen van Michel Sluysmans.

Familie kies je niet, die krijg je
Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. 

Het Pulitzer Prize winnende Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. Auteur Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling. Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023) brengt regisseur Michel Sluysmans met Augustus: Oklahoma opnieuw een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur.

De pers over Augustus: Oklahoma

"Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld" - (Volkskrant ★★★★)
"Lachen om andermans ellende, het mag bij gitzwarte voorstelling, heel veel zelfs" - (De Limburger ★★★★)
"Vakwerk van de sterrencast" - (NRC ★★★★)
"Acteurs stelen de show met smeuïge familieperikelen" - (Theaterkrant)

"Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld" ★★★★

Volkskrant

Acteur Porgy Franssen was onlangs te gast bij Omroep Brabant. In 'KRAAK. vraagt door' vertelt hij over het terugvinden van de liefde voor het acteren, na bijna het vak te hebben verlaten. De acteur vertelt ook over zijn jeugd in een muzikaal Eindhovens gezin.

Credits

Met Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen Tekst Tracy Letts Regie Michel Sluysmans Muziek Viktor Griffioen

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer