Keti Koti in Eindje 2022

Eindje0Filter | Parktheater | De Bibliotheek Eindhoven | KIP Republic
vr 1 jul ’22 18:00 - 22:00
Welkom aan tafel!
vr 1 jul ’22
18:00 - 22:00
  • vr 1 jul ’22
    18:00 - 22:00
    Theatercafe
    Geweest

Op 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij vieren we Keti Koti in Eindje. Door middel van kunst en cultuur brengen we de Eindhovense community bij elkaar en eren we onze tot slaaf gemaakte voorouders. Dit doen we met muziek, poëzie en onder het genot van een bijzondere Heri Heri maaltijd.

Keti Koti in Eindje staat in het teken van samen eten, luisteren, leren en vieren. Artiesten en theatermakers die zullen optreden zijn: Aca Siwabessy-Stoffels, Gisèle Mambre, Nadine van Maasakker met All Shades of Color en FLXN Dansgroep. En we eindigen de avond dansend op de voortstuwende brass muziek van Braz Band Dream Team Showtime en de beats van DJ Kakitiga en DJ Tranqui. 

Keti Koti?
1 juli 1863 is een dag die we niet mogen vergeten in Nederland: toen vond de afschaffing van de slavernij plaats. Op 1 juli vieren we daarom deze afschaffing en herinneren we dit belangrijke aspect van onze geschiedenis. Helaas werden onze tot slaaf gemaakte voorouders nog 10 jaar lang gedwongen om als slaaf op de plantages van hun onderdrukkers te werken. Daarom zien wij 1 juli 1873 als datum waarop de slavernij echt is afgeschaft. Wat volgend jaar, 2023, de herdenking en viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij maakt.

Tegenwoordig vieren we deze dag onder de naam Keti Koti, wat staat voor ‘verbroken ketenen’. Deze dag staat ook wel bekend als Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Heri heri?
Heri heri is een Surinaams gerecht, ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en wat werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Door het op deze feestdag te eten verbindt het ons cultureel gezien met de voorouders. Zo eren we hen en krijgt het eten van deze maaltijd een rituele lading die de afro diaspora ook vaak maakt tijdens verschillende andere vieringen.

Het gerecht bestaat uit zoete aardappel, groene banaan, gele banaan, cassave, bakkeljauw (zoute vis) en ei. 250 gerechten komen op 1 juli naar Eindhoven en zijn bereid volgens het originele recept van de familie Kip (KIP Republic) speciaal voor ons om samen te genieten en mee te doen aan het ritueel. 

Eindje0Filter!
Stichting Eindje 0 Filter geeft bekendheid aan de diversiteit in Eindhoven en omstreken door culturele activiteiten, via multimedia en via talentontwikkeling. Ze maken onderwerpen op het kruispunt van culturele diversiteit bespreekbaar in media, kunst en cultuur. Hierin laten ze elkaars culturele rijkdom en talenten tot hun recht komen.

Programma
18:00 - Deuren open (muziek - FreshMan 5000)
19:00 - De Tula Monoloog - Gisèle Mambre
19:05 - Theater:SAAM.live-  Spoken Shades
Deel 1: Kolowawa, kolowansee. Ik groet u en u groet mij.
Deel 2: 7 Seconds
Deel 3: I have a dream

19:50 - Pauze

20:05 - Muziek: Skinny
20:15 - Spoken Word: Aca Siwabessy Stoffels
20:25 - Kaki Tiga
20:55 - Dans: Project X
21:10 - DJ Tranqui
22:00 - Afsluiting