Willem Popelier

Dear beloved friend,

Studio Dries Verhoeven
za 18 mrt ’23 20:30 - 22:00
za 18 mrt ’23
20:30 - 22:00
  • za 18 mrt ’23
    20:30 - 22:00
    Philipszaal
    Geweest

Ze zullen komen, ze zullen niet anders kunnen, ze komen met tienduizenden, ze komen met miljoenen.

Willem Popelier

Met groeiend ongemak las Dries Verhoeven over een toekomstige Afrikaanse vluchtelingenstroom en de verwachte geboorte-explosie in het werelddeel. "Waar gaat die gigantische groep mensen heen, in de voorspelde post-apocalyptische wereld? "

Verhoeven ging op onderzoek uit en nam het vliegtuig naar Lagos, Nigeria, binnenkort de grootste stad ter wereld, in een land dat uit haar voegen barst. Terwijl de problemen zich er opstapelen, trof hij er een volk aan dat blaakt van de energie en utopisch denken. De apocalyps is er duidelijk niet in fashion. Een groter contrast met de Europese bezorgdheid was nauwelijks voorstelbaar. Fantaseren de Nigerianen tegen beter weten in? Of houden wij ons in Europa juist te zeer vast aan de wereld van gisteren? 

Dear beloved friend, is een live filmvoorstelling. Rechtstreeks vanuit Nollywood, het centrum van de Afrikaanse filmindustrie, verbeelden de vlammende performers van Kininso Koncepts onze Europese angstdromen. Via een live internetverbinding richten zij zich tot ons in onze comfortabele schouwburgstoelen. Aanjagend, ontregelend en onontkoombaar, zoals de toekomst zelf. 

Over Dries Verhoeven
Kunstenaar en theatermaker Dries Verhoeven maakt voorstellingen die vaak zowel uitdagend als diep menselijk zijn. Mensen die zich ver buiten de muren van ons theater bevinden brengt hij aangrijpend dichtbij. 

Screening van de documentaire ‘The recruitment’ 
Studio Dries Verhoeven presenteert samen met MU een exclusieve screening van de documentaire 'The recruitment' waarin  theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven naar Bulgarije reist op zoek naar arbeidsmigranten die willen zingen in zijn voorstelling Broeders verheft u ter vrijheid (2021). De documentaire is een opmaat naar zijn nieuwste voorstelling Dear beloved friend,  die op 18 april in het Parktheater te zien is en ook gaat over (arbeids)migratie en de toekomst van werk en leven op ons continent. In zijn nieuwste werk bevraagt Verhoeven de veranderende verhouding tot Afrika. Nigeriaanse performers leggen de Europese 'terugtrekkende beweging' onder de loep.

Bezoekers van de voorstelling Dear beloved friend kunnen op vertoon van hun ticket gratis naar de screening op 9 maart in het MU Hybrid Art House in Eindhoven.

"Het knappe van al zijn werk is dat hij grote, gecompliceerde thema's terugbrengt tot een essentie. Het is aan de ene kant confronterend, maar toont ook compassie met zijn onderwerp."

de Volkskrant over ‘Broeders verheft u ter vrijheid’

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer