By Halie

EXIT Macbeth

Noord Nederlands Toneel
pay what you want
wo 23 nov ’22 en do 24 nov ’22
Een beeldende, radicale en interdisciplinaire bewerking van het originele stuk
wo 23 nov ’22
en
do 24 nov ’22

Je kent hem wel, de alfaman. Shakespeares personage Macbeth is hiervan het archetype. De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt.

Al veel te lang worden onze verhalen bevolkt door mannelijke helden. But their time is up. Daarom krijgt al datgene dat we normaal gesproken ‘het decor’ of ‘de figuranten’ noemen, in EXIT MACBETH de aandacht die het verdient. Heksen, dieren, de natuur - alles behalve de machtsbeluste, overambitieuze alfaman.

⁠Ontwerper Michael Pietsch (peaches&rooster) creëerde met dat doel van opgezette dieren unieke poppen die door de dansers en acteurs uit het NITE-ensemble tot leven gebracht worden. Het is de eerste keer dat de poppen van Pietsch niet door hemzelf, maar door dansers tot leven gebracht worden. Dat levert een beeldende, radicale en interdisciplinaire bewerking op van het originele stuk.

Pay What You Want bij EXIT Macbeth
EXIT Macbeth is een hyper visuele, fysieke en interdisciplinaire voorstelling die focust op de vraag wat er gebeurt als Macbeth niet meer in 'zijn' toneelstuk verschijnt. Wie en wat blijft er over en hoe zijn de rollen dán verdeeld?

De voorstelling ontvangt opvallend lovende reacties van het publiek, maar van de gevestigde pers helaas niet: de voorstelling heeft van de Volkskrant, het NRC en het Dagblad van het Noorden slechts 2 sterren gekregen. Op z’n minst een interessant gegeven, want wat is meer waard? De beleving van de bezoeker of de professionele blik van de gevestigde orde, die de huidige ‘regels' binnen toneel volgen? Voor het Noord Nederlands Toneel en het Parktheater een unieke kans om het Pay What You Want-principe op los te laten.

Doe je mee met dit experiment? Voor slechts € 1 administratiekosten registreer je je plaats en na afloop bepaal je zelf hoeveel je de voorstelling waard vond.

De avond wordt aangevuld met een uitgebreide mogelijkheid tot het in gesprek gaan met de cast na afloop van de voorstelling.

Uit de pers
NRC: ''NNT''s EXIT Macbeth zit vol betekenisvolle beelden, maar komt niet tot leven.''
Dagblad van het Noorden: ''Een voorstelling als een schitterend museumstuk, maar ook een warboel die je nergens raakt.''
De Volkskrant: ''De boodschap van de voorstelling Exit Macbeth ligt er duimendik bovenop.''

Publieksreacties
“Prachtig decor, fantastische dans, acteurs en zang. Hele avond op het puntje van onze stoel. Wij hebben de boodschap begrepen. Een aanrader voor liefhebbers van theater. Goed gedaan.” – Anjo Hulst ⭐⭐⭐⭐⭐ 

“Aan het eind van de voorstelling voel je een soort van bevrijding.. van alle gekte op het toneel.” ⭐⭐⭐⭐  

“Dank hiervoor! Wat een beleving, wat een rijkdom – aan ervaringen, thema’s, onvergetelijke beelden en muziek! Om te koesteren.” – Leon & Marga  ⭐⭐⭐⭐

Lees meer lovende publieksreacties.

  • Gratis inleiding (19:30 uur): de interactieve inleiding Exittetten is geen standaard inleiding. Tijdens Exitetten speel je het kaartspel van Het Noord Nederlands Toneel en wordt je tussen het kaarten door voorbereid op de voorstelling.

Credits

Regie Jan-Christoph Gockel, Jana Vetten Cast Bien De Moor, Angela Herenda, Sarah Janneh, Jésula Toussaint Visser, Vos, Kameroenschaap, Raaf e.a.

LET'S TALK ABOUT SEX

Een sexy theaterfestival in november

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer