Les Adu

De Gliphoeve

Orkater & Bijlmer Parktheater
di 25 okt ’22 20:30 - 22:00
Een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid
di 25 okt ’22
20:30 - 22:00
  • di 25 okt ’22
    20:30 - 22:00
    Philipszaal
    Geweest

Na het succes van Woiski vs. Woiski is dit deel twee van een muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmerparktheater over de komst van Surinamers naar Nederland. De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht en muziek, als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. “Wie gaat weg en wie blijft hier” is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. 

Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze krijgen geen warm welkom, Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen. 

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

  • De Gliphoeve is in 2021 door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen

 

Onderdeel van
Philipszaalpas

“Een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.” ✮✮✮✮

NRC

Credits

Regie Geert Lageveen Tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen Spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey, Gery Mendes Muzikale leiding Gery Mendes Muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en Franklin Caesar Breeveld 

De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina. Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”