Edo en Lexje Hornemann, een nazi-experiment op Joodse kinderen

Na de Oorlog: Martijn Docters
za 30 apr ’22 20:30 - 21:30
Een verhaal dat nooit vergeten mag worden
za 30 apr ’22
20:30 - 21:30
  • za 30 apr ’22
    20:30 - 21:30
    Pand P Midden Zaal
    Geweest

Martijn Docters vertelt het indrukwekkende verhaal van zijn vermoorde Joodse neefjes Edo en Lexje Hornemann. In 1945 werden zij na het ondergaan van gruwelijke medische experimenten in de kelders van een verlaten schoolgebouw in Hamburg door de nazi’s vermoord. Zij werden slechts 12 en 8 jaar oud. Een verhaal dat nooit vergeten mag worden…

De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Het delen van een persoonlijk verhaal is dé manier om vragen en gedachten over geschiedenis, oorlog en vrijheid levend en concreet te maken. Jaarlijks geven de gastsprekers van Na de Oorlog zo’n 700 gastlessen in het onderwijs en op openbare bijeenkomsten. In het kader van de Nationale Dodenherdenking duikt de Eindhovense gastspreker Martijn Docters speciaal het theater in. Op theatrale en interactieve wijze deelt hij zijn familieverhaal.

Discriminatie, antisemitisme en racisme
Martijn heeft samen met een professionele theatermaker zijn persoonlijke verhaal ontwikkeld in tekst, vorm en beeld. Nadat hij meerdere malen als gastspreker voor de klas heeft gestaan, staat Martijn nu als verteller op de planken om zijn familiegeschiedenis met een breed publiek te delen. ‘Het verhaal is relevant voor jong en oud. Naast dat ik vertel over het verleden, leg ik ook de link naar vandaag de dag. Denk aan discriminatie, antisemitisme, racisme en tolerantie en het belang van vrijheid, democratie en gelijke rechten. Onderwerpen die ook in deze tijd zeer actueel zijn en waarover ik na afloop met het publiek in discussie ga’, vertelt Martijn.

  • excl. pauzeconsumptie

Over Na de Oorlog
Na de Oorlog leidt naoorlogse gastsprekers op om hun persoonlijke verhaal rondom WO2 te vertellen op het basis- en voorgezet onderwijs, het hoger onderwijs en openbare bijeenkomsten. Jaarlijks verzorgen ruim 35 gastsprekers zo’n 700 gastlessen. Daarmee is Na de Oorlog de grootste aanbieder van gastlessen over WO2. In 2018 ontving de organisatie de CIDI Respect Award tegen racisme en antisemitisme.