Witch Hunt

Eline Arbo | Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni
do 14 apr ’22 20:30 - 22:30
Geïnspireerd door heksenvervolgingen en massahysterie
do 14 apr ’22
20:30 - 22:30
  • do 14 apr ’22
    20:30 - 22:30
    Philipszaal

Samen met Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni maakt Eline Arbo Witch Hunt, een interdisciplinair, muzikaal en innovatief werk over heksen van toen en die van nu.

De jonge archeologe Esther keert terug in haar geboortedorp om onderzoek te doen naar een mysterieus graf. Er zijn botten gevonden van vijf vrouwen die duiden op een veel groter verhaal. Wat volgt is een beeldende, magische en intuïtieve zoektocht naar de kracht en kennis van een groep vrouwen van vroeger en naar de vraag waarom die kennis en kracht verloren zijn gegaan. Zo ontspint zich een verhaal waarin we zien dat de band tussen vrouwen en de kennis die ze bij zich dragen sterker kan zijn dan de dood.

Het idee voor de voorstelling begon met een wiegeliedje dat regisseur Eline Arbo zich herinnerde uit haar kindertijd. Uti vår hage (In onze tuinen) lijkt een onschuldige opsomming van planten en kruiden. Veel later kwam ze erachter dat het een recept is voor een drankje om een abortus mee op te wekken. Het naïeve kinderliedje bleek een vorm van mondelinge overlevering, waarmee vrouwen kennis bewaarden, doorgaven en tegelijkertijd verborgen hielden. Hidden in plain sight.

Het liedje werd de rode draad in een existentiële voorstelling waarin een jonge vrouw op zoek gaat naar haar geboortegrond, haar moeder en naar haar geschiedenis. Maar vooral naar iets waarvan ze het bestaan vermoed, maar wat ze niet onder woorden kan brengen. Een onmogelijke zoektocht, omdat je nooit kunt weten wat je niet weet.

Voor Arbo is deze thematiek verbonden met de vraag die haar al langer bezig houdt: hoe is deze samenleving geworden zoals ze is? Zelf zegt ze daarover: “Ik zou willen dat we kritisch naar onze samenleving gaan kijken, naar de cultuur en de systemen die we als vanzelfsprekend zien. We vinden het heel normaal om te leven zoals we nu doen, maar hoe is het zo gekomen? Wat is er gebeurd in de geschiedenis waardoor we nu op deze manier leven? En wat is daarbij verloren gegaan?”

Hoewel de voorstelling daarmee raakt aan de heksenjachten die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden in de late middeleeuwen, is Witch Hunt geen historische reconstructie. De heksenjacht is een metafoor voor de vernietiging van belangrijke kennis, van wortels die ons verbinden met het verleden.

Net zo belangrijk voor Arbo was om een voorstelling maken vanuit de vrouwelijke blik, waarin haar verhaal en haar geschiedenis centraal zouden staan. Want als we verloren kennis opnieuw willen terugvinden, dan moeten we ook die stemmen waarin die kennis verborgen zou kunnen liggen meer aan het woord moeten laten.

Arbo: “Esther beseft hoe de gebeurtenissen verbonden zijn met haar persoonlijke verhaal en dat ze moet proberen het verleden te begrijpen om dingen los te kunnen laten. Dat geldt ook voor het collectieve trauma van de heksenvervolging; we moeten het verleden proberen te begrijpen en inzien hoe bepaalde systemen zijn ontstaan en nog steeds doorwerken in onze maatschappij. Misschien leren we er wat van.”

Uit de pers
"Muziek en choreografie blijven doorlopend sterk.” (Dagblad van het Noorden)
Poëtisch exaltatiestuk” (Friesch Dagblad)

  • exclusief (pauze)consumptie
  • met Engelstalige boventiteling
  • tijdens deze voorstelling wordt er gebruik gemaakt van stroboscopisch licht

“Briljante vormgeving, supermuziek en uitgekiende choreografie.”

Dagblad van het Noorden

Credits

Regie en bewerking Eline Arbo Tekst Hannah van Wieringen Choreografie Camilo Chapela Met Sarah Janneh, Joost Bolt, Bram van der Heijden, Angela Herenda, Rosa van Leeuwen, Bien de Moor, Adam Peterson, Igor Podsiadly, Rosie Reith en Jesula Toussaint Visser Muziek Nina de Jong en Rosa Ronsdorf

 

Nieuw programma 2022/2023

Het nieuwe theaterprogramma komt eraan!
Op zaterdag 25 juni start de kaartverkoop, vanaf 16 juni kun je alvast een kijkje nemen in het programma. 

Meer info