Hans van Manen 90

Het Nationale Ballet
ma 9 mei ’22 20:00 - 22:00
Meesterwerken van Nederlands bekendste choreograaf
ma 9 mei ’22
20:00 - 22:00
  • ma 9 mei ’22
    20:00 - 22:00
    Pauze 20:20
    Hertog Jan Zaal

Op 11 juli 2022 viert de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, zijn negentigste verjaardag. Het Nationale Ballet viert dat met een tour waarbij het gezelschap drie juwelen uit zijn omvangrijke Van Manen-oeuvre presenteert. 

Hans van Manen 90 opent met een van de vroege successen van de choreograaf: Metaforen. Hoewel het ballet ruim 55 jaar geleden werd gemaakt, zijn alle elementen van Van Manens meesterschap in dit werk al aanwezig, zoals zijn volstrekte helderheid in concept en bewegingstaal. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Eén brok samengebalde energie
Van Manens sublieme choreografie Grosse Fuge, op Beethovens gelijknamige strijkkwartet, werd na de première in 1971 uitgeroepen tot ‘meest belangwekkende Europese ballet van het decennium’. Vandaag de dag heeft dit zinderende dubbelkwartet nog altijd niet aan populariteit afgedaan: Grosse Fuge is een van de meest uitgevoerde Van Manen-balletten wereldwijd. ‘Briljant en oogstrelend’, ‘één brok samengebalde energie’, schreef de pers over recente uitvoeringen.

Suspense
Voor Concertante, het slotballet in Hans van Manen 90, liet Van Manen zich in 1994 inspireren door de Petite Symphonie Concertante van de Zwitserse componist Frank Martin. Het is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet dat, zelfs in de meest wervelende solo’s en intense pas de deux, getuigt van de voor Van Manen zo typerende geraffineerde eenvoud, visuele logica en muzikaliteit. Concertante heeft dat wat bij thrillers als ‘suspense’ wordt aangeduid: er broeit iets, er borrelt iets, en je kunt er niet precies je vinger opleggen. 

 

“Concertante is onmiskenbaar een Van Manen; abstractie, gestructureerd lijnenspel en complexiteit in eenvoud (..) Laten we het gewoon een 'must see' noemen.”

Noordhollands Dagblad

Nieuw programma 2022/2023

Het nieuwe theaterprogramma komt eraan!
Op zaterdag 25 juni start de kaartverkoop, vanaf 16 juni kun je alvast een kijkje nemen in het programma. 

Meer info