Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis

HZT i.s.m. The Black Archives, De Correspondent
Dutch Happiness Week
ma 21 mrt ’22 20:00 - 21:15
Verzwegen geschiedenis
ma 21 mrt ’22
20:00 - 21:15
 • ma 21 mrt ’22
  20:00 - 21:15
  Philipszaal
  Geweest

Lisette Ma Neza heeft heel lang niet willen nadenken over haar eigen verhaal. Geïnspireerd door de reeks Verzwegen Geschiedenis die Karin Amatmoekrim voor De Correspondent schreef, waagt ze zich alsnog aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas.

Bagage die ze overal mee zeulde maar nooit in keek. Met erin een keur aan verzwegen familiale anekdotes over vluchten uit Rwanda, de verschrikkingen van genocide maar vooral overheersende stilte. Een universeel verhaal over ontworteling en de reis daaruit.

Precies op tijd voor Black History Month schenkt Lisette ons diep persoonlijke en poëtische teksten die de basis zijn voor een theatraal en muzikaal eclectische avond. Samen met Ira Kip en Winston Bergwijn vertelt ze niet alleen haar verhaal. Barbara, Daniel, Giovanni, Melvin, Revé en Rubiën voegen er hun ervaringen en artistiek talent aan toe wat ons een samenspel van unieke perspectieven oplevert.

Deze voorstelling is voor Het Zuidelijk Toneel onderdeel van hun thema Eenzaamheid.

 • De reeks Verzwegen Geschiedenis verschijnt in februari 2022 ook in boekvorm bij de Correspondent en Black Archives. En Het Zuidelijk Toneel ontwikkelt een educatief spel.
 • Exclusief (pauze)consumptie
 • Tip: Gratis workshop Brown Eyes, Blue Eyes van Stichting Ik Wil uit Eindhoven tijdens de Dutch Happiness Week (Workshop is uitverkocht) 
  Heb jij ooit ‘Het Grote Racisme Experiment’ gezien? Wil jij op de internationale dag tegen racisme (21 maart) zelf ervaren hoe uitsluitingsmechanismen werken en hoe je zelf reageert op discriminatie en racisme? Tijdens deze (mogelijk) confronterende workshop zal de vraag ‘wat zou ik doen?’ niet onbeantwoord blijven.

 

Credits

Regie & muziek Ira Kip en Winston Bergwijn Idee, tekst en performance Lisette Ma Neza Performers Barbara Willemsen, Daniël Pando, Giovanni Pisas, Melvin Aroma, Revé Terborg en Rubiën Florens Vyent