Ben van Duin

De Vreemdeling

Orkater
wo 1 dec ’21 20:30 - 22:00
Een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander
wo 1 dec ’21
20:30 - 22:00
  • wo 1 dec ’21
    20:30 - 22:00
    Philipszaal
    Geweest

Voor een nieuw project reist kunstenaar Michiel Voet naar Algerije om met zijn oude vriend Karim Ramtani terug te blikken op hun gedeelde verleden in Amsterdam. Ramtani verschijnt niet op de afgesproken plek en Voet besluit zijn vriend te gaan zoeken.

De Vreemdeling is een reconstructie van deze roadtrip door de Sahara. Een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander. Maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa en de verloren onschuld van het Europees migratiebeleid dat ver weg, in de Sahel, haar eigen grenzen overschrijdt.

De Algerijn Karim Ramtani woonde gedurende 22 jaar illegaal in Amsterdam en inspireerde de kunstenaar Michiel Voet tot het maken van een fototentoonstelling en een theaterproductie bij Orkater onder de titel De Onzichtbare Man. Van 2014 tot 2018 was de voorstelling te zien op festivals en in theaters in binnen- en buitenland. Karim Ramtani keerde drie jaar geleden gedesillusioneerd terug naar Algerije. Het illegale leven in Europa bood hem geen perspectief.

Vanwege de aangescherpte corona maatregelen is deze voorstelling definitief geannuleerd. 

Credits

Concept, spel, tekstbijdrage, decor en video Michiel Voet Concept, regie en tekstredactie Leopold Witte Tekst Michael Bijnens Spel, compositie lied Meral Polat Spel en tekstbijdrage Adam Kissequel Spel Ozan Aydogan